Оптимізація елементів технології вирощування кукурудзи в умовах товариства з обмеженою відповідальністю «Зоря» Павлоградського району Дніпропетровської області - Ульянченко, Артем; Ulianchenko, Artem (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2024)
Метою цієї роботи є дослідження впливу різних попередників на агрофізичні характеристики ґрунту, водний режим та продуктивність кукурудзи, а також на економічну ефективність вирощування кукурудзи за умов змінних кліматичних і агротехнічних факторів. Для досягнення цієї мети необхідно вирішити наступні завдання: провести аналіз агрофізичних властивостей ґрунту в залежності від попередників, оцінити водний режим ґрунту, вивчити особливості формування врожаю кукурудзи за різних варіантів сівозміни та провести розрахунок економічної ефективності вирощування кукурудзи на основі отриманих результатів. Об’єкт досліджень: Процеси формування агрофізичних показників, вологості ґрунту та продуктивності рослин кукурудзи. Предмет досліджень: Кукурудза, розглянута в контексті впливу факторів зовнішнього середовища абіотичного та біотичного характеру. Metoiu tsiiei roboty ye doslidzhennia vplyvu riznykh poperednykiv na ahrofizychni kharakterystyky gruntu, vodnyi rezhym ta produktyvnist kukurudzy, a takozh na ekonomichnu efektyvnist vyroshchuvannia kukurudzy za umov zminnykh klimatychnykh i ahrotekhnichnykh faktoriv. Dlia dosiahnennia tsiiei mety neobkhidno vyrishyty nastupni zavdannia: provesty analiz ahrofizychnykh vlastyvostei gruntu v zalezhnosti vid poperednykiv, otsinyty vodnyi rezhym gruntu, vyvchyty osoblyvosti formuvannia vrozhaiu kukurudzy za riznykh variantiv sivozminy ta provesty rozrakhunok ekonomichnoi efektyvnosti vyroshchuvannia kukurudzy na osnovi otrymanykh rezultativ. Obiekt doslidzhen: Protsesy formuvannia ahrofizychnykh pokaznykiv, volohosti gruntu ta produktyvnosti roslyn kukurudzy. Predmet doslidzhen: Kukurudza, rozghlianuta v konteksti vplyvu faktoriv zovnishnoho seredovyshcha abiotychnoho ta biotychnoho kharakteru.
Optymizatsiia elementiv tekhnolohii vyroshchuvannia kukurudzy v umovakh tovarystva z obmezhenoiu vidpovidalnistiu «Zoria» Pavlohradskoho raionu Dnipropetrovskoi oblasti
Keywords: ТОВ «Зоря»; TOV «Zoria»; кукурудза; kukurudza; попередники; poperednyky; ґрунт; grunt; водний режим; vodnyi rezhym