Технологія виробництва молока у товаристві з обмеженою відповідальністю «Агро-фірма «Горького» Новомосковського району Дніпропетровської області - Дишлиук, Таїсія Володимирівна; Dyshlyuk, Taisiia Volodymyrivna (Дніпровський ДАЕУ, 2025)
Робота складається з 5 розділів, висновків і пропозицій, а також списку використаної літератури. У першому розділі розкрито актуальність обраної теми. У другому розділі сформульовано мету та завдання дослідження. Літературний огляд присвячено аналізу тривалості продуктивного використання молочних корів, генетичному потенціалу їх репродуктивних функцій та зв’язку між етологічними особливостями тварин і продуктивністю. У третьому розділі представлено опис матеріалів і методів дослідження, а також характеристику базового господарства. Шляхи оптимізації технології виробництва молока за інтенсивного використання корів шляхом визначення оптимальної тривалості сухостійного періоду після першої лактації та його впливу на продуктивність і відтворну здатність тварин до четвертої лактації включно. У четвертому розділі висвітлено питаннях екологічної безпеки при інтенсивному виробництві молока, а п’ятий – на аспектах охорони праці. У ньому розглянуто стан безпеки праці, дії у надзвичайних ситуаціях, аналіз виробничого травматизму, вимоги безпеки при обслуговуванні та ремонті обладнання, а також рекомендації щодо покращення умов праці на фермах. Робота завершується узагальненими висновками та практичними пропозиціями щодо впровадження отриманих результатів у виробництво. The work consists of 5 chapters, conclusions and proposals, as well as a list of used literature. The first chapter reveals the relevance of the chosen topic. The second chapter formulates the goal and objectives of the study. The literature review is devoted to the analysis of the duration of productive use of dairy cows, the genetic potential of their reproductive functions and the relationship between the ethological characteristics of animals and productivity. The third section presents a description of the materials and methods of the study, as well as a description of the basic farm. Ways to optimize the technology of milk production with intensive use of cows by determining the optimal duration of the dry period after the first lactation and its impact on the productivity and reproductive ability of animals up to the fourth lactation inclusive. The fourth section highlights the issues of environmental safety in intensive milk production, and the fifth - on aspects of labor protection. It considers the state of labor safety, actions in emergency situations, analysis of industrial injuries, safety requirements for maintenance and repair of equipment, as well as recommendations for improving working conditions on farms. The work concludes with generalized conclusions and practical suggestions for implementing the results obtained in production.
Tekhnolohiia vyrobnytstva moloka u tovarystvi z obmezhenoiu vidpovidalnistiu «Ahro-firma «Horkoho» Novomoskovskoho raionu Dnipropetrovskoi oblasti
Keywords: сухостійний період; dry period; молочне скотарство; dairy cattle breeding; корова; cow; молоко; milk; продуктивність; productivity; утримання; maintenance; доїння; milking; молочний жир; milk fat