Поширеність африканської чуми свиней в Україні - Глебенюк, Володимир Володимирович; Glebenyuk, Volodymyr; Глебенюк, Олена Григорівна; Glebenyuk, Olena; Петруша, Валерій Григорович; Petrusha, Valerij (Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С. З. Ґжицького, 2017)
Складна епізоотична ситуація щодо африканської чуми свиней (АЧС) зумовлює необхідність ретельного ветеринарно-санітарного контролю на кордоні та проведення відповідних карантинних заходів. Поступове розширення нозоареалу АЧС в Україні значно ускладнює систему контролю та ерадикації хвороби на державному рівні. Метою нашої роботи було визначення поширеності АЧС в Україні за 2012-2016 рр. Під час досліджень використовували епізоотологічний метод. За 2012 рік в Україні було зареєстровано один спалах АЧС. Наступні спалахи хвороби були відмічені у 2014 р. на території 10 районів 3 областей. Упродовж 2015 року випадки АЧС відмічено у 27 раніше благополучних районах. У 2016 р. АЧС встановлено у 38 раніше благополучних районах. Упродовж 2012–2016 рр. в Україні вільними від збудника хвороби лишалися 6 області: Львівська, Івано-Франківська, Тернопільська, Херсонська, Дніпропетровська та Донецька. Найбільшу кількість районів на території яких були зареєстровані спалахи АЧС відмічено у Чернігівській, Одеській, Полтавській та Миколаївській областях. За досліджуваний період спалахи АЧС зафіксовано у 28 прикордонних районах, що межують із Білоруссю, Російською Федерацією, Молдовою, Угорщиною та Румунією. Територія анексованого Криму з 2013 р. вважається зоною стійкого неблагополуччя з АЧС. Таким чином, упродовж 2012–2016 років АЧС зареєстровано на території 91 адміністративного району 18 областей України. The dangerous epizootic situation of african swine fever (ASF) necessitates a thorough veterinary control at the border and related quarantine measures. The gradual expansion nosological area ASF in Ukraine complicates the system control and eradication of the disease at the state level. The aim of our work was to determine the prevalence of ASF in Ukraine for 2012-2016 years. During the research used epizootological method. According to 2012 in Ukraine were registered one outbreak of ASF. Next outbreaks were recorded in 2014 on the territory of 10 districts of three regions. Over 2015 cases of ASF noted in 27 previously advantaged districts. In 2016 ASF is set in 38 previously advantaged districts. During the 2012-2016 years in Ukraine free from disease 6 remained region: Lviv, Ivano-Frankivsk, Ternopil, Kherson, Dnipropetrovsk and Donetsk. The greatest number of districts in the territory which have been reported outbreaks of ASF was observed in Chernihiv, Odessa, Poltava and Mykolaiv regions. Over the period ASF outbreaks recorded in 28 border districts bordering the Belarus, Russia, Moldova, Hungary and Romania. The territory annexed Crimea from 2013 is considered stable zone trouble of the ASF. Thus, during the years 2012-2016 ASF registered in the territory of 91 administrative district 18 regions of Ukraine.
The african swine fever spread in Ukraine
Keywords: африканська чума свиней; african swine fever; поширеність; spread; територія України; the territory of Ukraine; прикордонні райони; the border areas; спалах хвороби; outbreak disease