Накопичення радіонуклідів прісноводними рослинами і тваринами - Дворецький, Анатолій Іванович; Dvoretsky, A. I.; Рожков, Володимир Вікторович; Rozhkov, V.; Rozhkov, V. V.; Rozhkov, Vladimir; Байдак, Леонід Андрійович; Baidak, Leonid; Bajdak, L. A. (Дніпровський ДАЕУ, 2021)
Велика розмаїтість форм і висока продуктивність водної флори і фауни в прісноводних водоймах створює необхідні умови для значного їх впливу на міграцію і розподіл радіонуклідів в системі вода - прісноводні рослини і тварини. Проаналізовано шляхи, умови накопичення, концентрації радіонуклідів прісноводними гідробіонтами та їх наслідки, застосування організмів-біоіндикаторів для прогнозування змістів забруднюючих речовин в інших компонентах водних біоценозів. Velyka rozmaitist form i vysoka produktyvnist vodnoi flory i fauny v prisnovodnykh vodoimakh stvoriuie neobkhidni umovy dlia znachnoho yikh vplyvu na mihratsiiu i rozpodil radionuklidiv v systemi voda - prisnovodni roslyny i tvaryny. Proanalizovano shliakhy, umovy nakopychennia, kontsentratsii radionuklidiv prisnovodnymy hidrobiontamy ta yikh naslidky, zastosuvannia orhanizmiv-bioindykatoriv dlia prohnozuvannia zmistiv zabrudniuiuchykh rechovyn v inshykh komponentakh vodnykh biotsenoziv.
Nakopychennia radionuklidiv prisnovodnymy roslynamy i tvarynamy
Рожков Володимир Вікторович https://orcid.org/0000-0002-2430-8267 Байдак Леонід Андрійович https://orcid.org/0000-0002-0509-5075
Keywords: біоіндикатори; bioindykatory; вода; voda; екологія; ekolohiia; прісноводні водорості; prisnovodni vodorosti; тварини; tvaryny; риба; ryba; радіонукліди; radionuklidy; концентрації; kontsentratsii