Еколого-біологічні особливості газонного покриву м. Нікополь Дніпропетровської обл. - Євтушенко, Асія Андріївна; Yevtushenko, Asiia Andriivna (Дніпровський ДАЕУ, 2024)
Мета дослідження. Здійснити еколого–фітоценотичні дослідження особливостей газонних угурповань на прикладі м. Нікополь, порівняти отримані дані з результатами аналогічних досліджень 2018 року. Встановити часові та просторові зміни структури і властивостей газонів міста Нікополь, виявити вірогідні причини змін та прогнозувати переспективи подальшого функціонування газонних угруповань в умовах зміни параметрів середовища, запропонувати шляхи розробки екологічних основ створення стійких газонів у міських агломераціях та вирішення питань оптимізації міського довкілля. Досліджено видовий склад (багатство) та видову насиченість газонів індустріального міста Нікополь. Виявлено, що флористичний склад та структура газонних угруповань є мінливими, нестабільними та істотно залежними від змін факторів довкілля. Міські газонні ценози за еколого-біологічними особливостями істотно відрізняються від трав'янистих угруповань природного походження. Зафіксовані зміни, що відбулися впродовж воєнних років, виявляють спільну тенденцію скорочення обсягу корінної рослинності та формування антропогенних угруповань. З'ясовано, що більшість газонів утворюють тонконогово–різнотравні та пирієво–тонконогово–різнотравні угруповання, у повоєнні роки відмічається різке збільшення у видовому складі газонів рудеральної рослинності. Meta doslidzhennia. Zdiisnyty ekoloho–fitotsenotychni doslidzhennia osoblyvostei hazonnykh uhurpovan na prykladi m. Nikopol, porivniaty otrymani dani z rezultatamy analohichnykh doslidzhen 2018 roku. Vstanovyty chasovi ta prostorovi zminy struktury i vlastyvostei hazoniv mista Nikopol, vyiavyty virohidni prychyny zmin ta prohnozuvaty perespektyvy podalshoho funktsionuvannia hazonnykh uhrupovan v umovakh zminy parametriv seredovyshcha, zaproponuvaty shliakhy rozrobky ekolohichnykh osnov stvorennia stiikykh hazoniv u miskykh ahlomeratsiiakh ta vyrishennia pytan optymizatsii miskoho dovkillia. Doslidzheno vydovyi sklad (bahatstvo) ta vydovu nasychenist hazoniv industrialnoho mista Nikopol. Vyiavleno, shcho florystychnyi sklad ta struktura hazonnykh uhrupovan ye minlyvymy, nestabilnymy ta istotno zalezhnymy vid zmin faktoriv dovkillia. Miski hazonni tsenozy za ekoloho-biolohichnymy osoblyvostiamy istotno vidrizniaiutsia vid travianystykh uhrupovan pryrodnoho pokhodzhennia. Zafiksovani zminy, shcho vidbulysia vprodovzh voiennykh rokiv, vyiavliaiut spilnu tendentsiiu skorochennia obsiahu korinnoi roslynnosti ta formuvannia antropohennykh uhrupovan. Ziasovano, shcho bilshist hazoniv utvoriuiut tonkonohovo–riznotravni ta pyriievo–tonkonohovo–riznotravni uhrupovannia, u povoienni roky vidmichaietsia rizke zbilshennia u vydovomu skladi hazoniv ruderalnoi roslynnosti.
Ekoloho-biolohichni osoblyvosti hazonnoho pokryvu m. Nikopol Dnipropetrovskoi obl.
Keywords: карантинні види; karantynni vydy; газонний покрив; hazonnyi pokryv; флористичний склад; florystychnyi sklad; видова насиченість; vydova nasychenist; видове багатство; vydove bahatstvo; рудеранти; ruderanty