Антипоживна дія фітатів – екстрафосфорний ефект фітази - Решетніченко, О. П.; Reshetnichenko, O.; Крюков, В. С.; Kryukov, V.; Антоненко, Петро Павлович; Antonenko, Petro; Antonenko, P. P.; Antonenko, P.; Тарасенко, Л. О.; Tarasenko, L.; Глєбова, І. В.; Glebova, I.; et al. (Білоцерківський НАУ, 2019)
Збільшення продукції тваринництва і птахівництва може бути досягнуте за ефективного використання кормів і, в тому числі, рослинних. Однак відомо, що до складу кормів рослинного походження входять антипоживні речовини (фітинова кислота або її солі), що знижує доступність наявних у раціоні поживних речовин. Тому метою огляду був опис дії фітатів в організмі і обґрунтування вибору кормових фітаз для кормовиробництва. Фосфор відповідає за надходження енергії для обмінних процесів в організмі, відіграє значну роль в обміні білків, жирів і вуглеводів, у синтезі ферментів, гормонів, вітамінів, разом з кальцієм він забезпечує стабільність скелету тварин. Однак переважна частина фосфору в рослинних кормах недоступна для тварин, оскільки вона представлена фітатами, які не розщеплюються в шлунково-кишковому тракті (ШКТ) тварин. Фітати, потрапляючи в кисле середовище шлунка, іонізуються і вступають у реакції з позитивно зарядженими мінералами, білками, амінокислотами, створюючи сполуки недоступні для подальшого перетравлення. Доступність фосфору з фітатів забезпечується введенням до корму фітази, яка не тільки розщеплює фітати, але й зменшує їх антипоживну дію в результаті зниження концентрації. Сучасні дані свідчать про те, що фітати не тільки містять у своїй основі важко розчинний фосфор, а й ускладнюють використання інших біологічно активних поживних речовин корму. Збагачення раціону мікробною фітазою робить також більш доступними кальцій, цинк і мідь, покращує перетравність корму і стимулює приріст живої маси. Визначення активності фітази лабораторним методом не дозволяє зробити висновок про очікувану ефективність її за використання в кормах для тварин. Проведення таких складних досліджень із застосуванням динамічного моделювання процесів травлення в лабораторних умовах в даний час практично неможливо. Рішення про доцільність включення фітази в корми приймають на підставі виробничих випробувань пропонованих препаратів. Увеличение продукции животноводства и птицеводства может быть достигнуто при эффективном использовании кормов и, в том числе, растительных. Однако известно, что в состав кормов растительного происхождения входят антипитательные вещества (фитиновая кислота или её соли), снижающее доступность содержащихся в рационе питательных веществ. Целью обзора было описание действия фитатов в организме и обоснование выбора кормовых фитаз для кормопроизводства. Фосфор отвечает за поступление энергии для обменных процессов в организме, играет значительную роль в обмене белков, жиров и углеводов, в синтезе ферментов, гормонов, витаминов, вместе с кальцием он обеспечивает стабильность скелета животных. Однако преобладающая часть фосфора в растительных кормах недоступна для животных, поскольку она представлена фитатами, которые не расщепляются в желудочно-кишечном тракте (ЖКТ) животных. Фитаты, попадая в кислую среду желудка, ионизируются и вступают в реакции с положительно заряженными минералами, белками, аминокислотами, создавая соединения недоступные для дальнейшего переваривания. Доступность фосфора из фитатов обеспечивается включением в корм фитазы, которая не только расцепляет фитаты, но и в результате снижения концентрации уменьшает их антипитательное действие. Современные данные свидетельствуют о том, что фитаты не только содержат в своей основе трудно растворимый фосфор, но и затрудняют использование других биологически активных питательных веществ корма. Обогащение рациона микробной фитазой делает более доступными также кальций, цинк и медь, улучшает переваримость корма и стимулирует прирост живой массы. Определение активности фитазы лабораторным методом не позволяет сделать вывод об ожидаемой её эффективности при использовании в кормах для животных. Проведение таких сложных исследований с применением динамического моделирования процессов пищеварения в лабораторных условиях в настоящее время практически невозможно. Решение о целесообразности включения фитазы в корма принимают на основании производственных испытаний предлагаемых препаратов. The increase of animal and poultry production can be achieved by the effective use of fodder, including vegetable feed. However, it is known that the vegetable feed can contain anti-nutrients (phytic acid or its salts). They reduce the nutrient availability in the diet. That is why, the research aim is the description of the phytate influence on the body and the definition of the right feed phytases for fodder production. Phosphorus is responsible for the energy supply to the body for metabolic processes. It plays a significant role in the metabolism of proteins, fats and carbohydrates. It takes part in the synthesis of enzymes, hormones, vitamins. Phosphorus ensures the stability of the skeleton of animals along with calcium. However, the predominant part of phosphorus is not available for animals in the vegetable feed as it is presented by phytates, which do not split in the gastrointestinal tract (GIT) of animals. When phytates get into the acidic environment of the stomach they ionize and react with positively charged minerals, proteins, amino acids creating compounds that are inaccessible for further digestion. The availability of phosphorus from phytates is provided by the phytase adding to the fodder, which not only splits phytates, but also reduces their anti-nutritional effect by concentration decreasing. From the present-day data it is known that phytates contain difficult soluble phosphorus. They also make it difficult to absorb another biologically active nutrients from fodder. The enrichment of the animal diet with microbial phytase makes calcium, zinc and copper be more accessible. It improves digestibility of food and stimulates weight gain. Phytase activity determined by the laboratory method does not allow to make up a conclusion about its expected effectiveness for animals. At present it is almost impossible to conduct such complex research and to use the dynamic modeling of digestion processes in the laboratory. The decision about the appropriate use of proposed preparations with phytase in the fodder is made on the basis of the production test.
Антипитательное действие фитатов – экстрафосфорный эффект фитазы
Anti-nutritional effect of phytates – extraphosphoric effect of phytase
Антоненко Петро Павлович https://orcid.org/0000-0003-1469-0121 Милостивий Роман Васильович https://orcid.org/0000-0002-4450-8813
Keywords: активність кормових препаратів фітази; activity of the feed preparations of phytase; корми для тварин; animal feed; ферменти; enzymes; фітаза; phytase; антипоживна дія фітатів; anti-nutritional effect of phytates; екстрафосфорний ефект фітази; extra phosphoric effect of phytase