Порівняльна морфологія органів травлення в хижих птахів - Ткачук, П. А.; Tkachuk, P. A.; Красько, В. В.; Krasko, V. V. (Дніпровський ДАЕУ, 2026)
Наведено порівняльний аналіз морфологічної будови органів травного апарату хижих птахів різних родин. Встановлено, що особливості будови ротової порожнини, стравоходу, шлунка та кишечника соколоподібних і совоподібних зумовлені характером поїдання здобичі та типом живлення. Отримані дані підтверджують наявність різних стратегій травлення, які відображають адаптації до хижацького способу життя. Navedeno porivnialnyi analiz morfolohichnoi budovy orhaniv travnoho aparatu khyzhykh ptakhiv riznykh rodyn. Vstanovleno, shcho osoblyvosti budovy rotovoi porozhnyny, stravokhodu, shlunka ta kyshechnyka sokolopodibnykh i sovopodibnykh zumovleni kharakterom poidannia zdobychi ta typom zhyvlennia. Otrymani dani pidtverdzhuiut naiavnist riznykh stratehii travlennia, yaki vidobrazhaiut adaptatsii do khyzhatskoho sposobu zhyttia.
Porivnialna morfolohiia orhaniv travlennia v khyzhykh ptakhiv
Keywords: хижі птахи; khyzhi ptakhy; травний апарат; travnyi aparat; порівняльна морфологія; porivnialna morfolohiia; тип живлення; typ zhyvlennia