Прояв ознак врожайності та якості у генотипів пшениці м’якої озимої в залежності від ефекту контрастного середовища в умовах науково-освітнього центру практичної підготовки Дніпровського державного аграрно-економічного університету - Мирошниченко, Тетяна Владиславівна; Myroshnychenko, Tetiana Vladyslavivna (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2023)
Вирішальні етапи розвитку та становлення селекції пшениці відбулися ще сотні і навіть тисячі років тому. Її зародження тісно пов’язане з появою землеробства. На першому щаблі культури землеробства людина, яка перейшла до осілого життя, частіше почала вирощувати й розмножувати кращі рослини. Це був перший етап в окультуренні диких хлібних злаків і початок зародження селекції. Другий етап окультурювання (одомашнювання) привів до відбору рослин, у яких зерно легко вимолочувалося, а колос не розпадався на окремі членики – таким чином була створена голозерна пшениця. Попри те, що поліпшення рослин йшло повільніше, людина свідомо створювала різноманіття сортівVyrishalni etapy rozvytku ta stanovlennia selektsii pshenytsi vidbulysia shche sotni i navit tysiachi rokiv tomu. Yii zarodzhennia tisno poviazane z poiavoiu zemlerobstva. Na pershomu shchabli kultury zemlerobstva liudyna, yaka pereishla do osiloho zhyttia, chastishe pochala vyroshchuvaty y rozmnozhuvaty krashchi roslyny. Tse buv pershyi etap v okulturenni dykykh khlibnykh zlakiv i pochatok zarodzhennia selektsii. Druhyi etap okulturiuvannia (odomashniuvannia) pryviv do vidboru roslyn, u yakykh zerno lehko vymolochuvalosia, a kolos ne rozpadavsia na okremi chlenyky – takym chynom bula stvorena holozerna pshenytsia. Popry te, shcho polipshennia roslyn yshlo povilnishe, liudyna svidomo stvoriuvala riznomanittia sortiv..
Proiav oznak vrozhainosti ta yakosti u henotypiv pshenytsi miakoi ozymoi v zalezhnosti vid efektu kontrastnoho seredovyshcha v umovakh naukovo-osvitnoho tsentru praktychnoi pidhotovky Dniprovskoho derzhavnoho ahrarno-ekonomichnoho universytetu
Keywords: пшениця м’яка озима; pshenytsia miaka ozyma; генотип; henotyp