Проект ділянки зрошення в селянському (фермерському) господарстві «Сіріус-2» Синельніківського району Дніпропетроської області - Ващенко, Наталія Олександрівна; Vashchenko, Nataliia (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2021)
Для інтенсифікації виробництва продукції рослинництва і її збільшення зрошення є одним із основних способів. Особливо це є нагальним в період зміни клімату з його потеплінням і зменшенням зволоженості території України. Хоча будівництво великих зрошувальних систем потребує великих капітальних вкладень, це є єдиним способом в майбутньому покращити умови вирощування більшості сільськогосподарських культур. Особливо це актуально при будівництві зрошуваних ділянок надійних з доброю якістю водних джерел як р. Дніпро. Одна з таких систем і запроектована в даній випускній роботі. Об’єктом досліджень в даній роботі є процес зрошення польової сіво-зміни зрошенням дощувальними машинами Reinke у селянському фермерському господарстві «Сіріус-2» Синельниківського району Дніпропетровської області. Предметом досліджень даного проекту є ділянка зрошення, зрошувальна і дренажна мережа на ній, а також організація і технологія будівництва її. Dlia intensyfikatsii vyrobnytstva produktsii roslynnytstva i yii zbilshennia zroshennia ye odnym iz osnovnykh sposobiv. Osoblyvo tse ye nahalnym v period zminy klimatu z yoho poteplinniam i zmenshenniam zvolozhenosti terytorii Ukrainy. Khocha budivnytstvo velykykh zroshuvalnykh system potrebuie velykykh kapitalnykh vkladen, tse ye yedynym sposobom v maibutnomu pokrashchyty umovy vyroshchuvannia bilshosti silskohospodarskykh kultur. Osoblyvo tse aktualno pry budivnytstvi zroshuvanykh dilianok nadiinykh z dobroiu yakistiu vodnykh dzherel yak r. Dnipro. Odna z takykh system i zaproektovana v danii vypusknii roboti. Obiektom doslidzhen v danii roboti ye protses zroshennia polovoi sivo-zminy zroshenniam doshchuvalnymy mashynamy Reinke u selianskomu fermerskomu hospodarstvi «Sirius-2» Synelnykivskoho raionu Dnipropetrovskoi oblasti. Predmetom doslidzhen danoho proektu ye dilianka zroshennia, zroshuvalna i drenazhna merezha na nii, a takozh orhanizatsiia i tekhnolohiia budivnytstva yii.
Proekt dilianky zroshennia v selianskomu (fermerskomu) hospodarstvi «Sirius-2» Synelnikivskoho raionu Dnipropetroskoi oblasti
Keywords: зрошувальна система; zroshuvalna systema; зрошувальна норма; zroshuvalna norma; поливна норма; polyvna norma; режим зрошення; rezhym zroshennia; дощувальні машини Reinke; doshchuvalni mashyny Reinke; зрошувальна мережа; zroshuvalna merezha; аждренажна мережа; azhdrenazhna merezha; вплив зрошення на навколишнє середовище; vplyv zroshennia na navkolyshnie seredovyshche