Ефективність застосування препаратів для протруювання насіння соняшнику від пероноспорозу в умовах фермерського господарства «Агрофортуна» Дніпровського району Дніпропетровської області - Лошук, Василь Васильович; Loshuk, Vasyl Vasylovych (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2022)
Виявлення кращої формуляцій для захисту від захворювання (рівень рентабельності - 144,17%), зниження поширеності хвороби до 0,8% (за 7,82% на контрольному варіанті), зростання продуктивних якостей гібриду соняшнику (на 1,28 т/га), зниження недоборів від хвороби, підвищення якісного складу врожайних властивостей (вмісту олії на 3,7%) на варіанті з комбінованим використанні протруювання Сценік Голд 350FS, ТН з сумісним нанесенням при обробітку регулятору росту Удачник, ТН. Доказані переваги протруювання Лумісена, ТН з біологічним добривом Ескорт р.(рівень рентабельності132,4 та 137,32%). За протруювання сумішшю препаратів з різних класів частка олії підвищувалась до 53,4 % (перевищення контролю складало від 0,25 до 2,82 %). Максимальний рівень врожаю соняшнику складав 2,43 т/га, тоді як за відсутності обробітку – 1,13 т/га. Vyiavlennia krashchoi formuliatsii dlia zakhystu vid zakhvoriuvannia (riven rentabelnosti - 144,17%), znyzhennia poshyrenosti khvoroby do 0,8% (za 7,82% na kontrolnomu varianti), zrostannia produktyvnykh yakostei hibrydu soniashnyku (na 1,28 t/ha), znyzhennia nedoboriv vid khvoroby, pidvyshchennia yakisnoho skladu vrozhainykh vlastyvostei (vmistu olii na 3,7%) na varianti z kombinovanym vykorystanni protruiuvannia Stsenik Hold 350FS, TN z sumisnym nanesenniam pry obrobitku rehuliatoru rostu Udachnyk, TN. Dokazani perevahy protruiuvannia Lumisena, TN z biolohichnym dobryvom Eskort r.(riven rentabelnosti132,4 ta 137,32%). Za protruiuvannia sumishshiu preparativ z riznykh klasiv chastka olii pidvyshchuvalas do 53,4 % (perevyshchennia kontroliu skladalo vid 0,25 do 2,82 %). Maksymalnyi riven vrozhaiu soniashnyku skladav 2,43 t/ha, todi yak za vidsutnosti obrobitku – 1,13 t/ha.
Efektyvnist zastosuvannia preparativ dlia protruiuvannia nasinnia soniashnyku vid peronosporozu v umovakh fermerskoho hospodarstva «Ahrofortuna» Dniprovskoho raionu Dnipropetrovskoi oblasti
Keywords: пероноспороз; peronosporoz; протруйник; protruinyk; біодобриво; biodobryvo; поширеність хвороби; poshyrenist khvoroby; урожайність насіння; urozhainist nasinnia; вміст олії; vmist olii