Використання даних супутника Landsat для оцінки стану рослинності парків м. Дніпро - Іванченко, Ольга Євгенівна; Ivanchenko, Olga; Бессонова, Валентина Петрівна; Bessonova, Valentina; Скляренко, Анастасія Володимирівна; Skljarenko, Anastasiya (Державна екологічна академія післядипломної освіти, 2022)
У даній статті представлені результати з використанням даних супутника Landsat для оцінки стану рослинності парків пра вобережної частини м. Дніпро. Розраховували індекс вегетації та оцінювали стан рослинності за критеріями І. Г. Семенової. Спостереження проводилися з 2001 по 2020 рр. з інтервалом п’ять років. Встановлено суттєві зміни структури насаджень у всіх досліджуваних парках. У 2010 р. виявлено найгірш показники щільності і стану рослинності. Поступове зменшення їх значень пояснюється занепадом паркового господарства, відсутністю догляду за рослинами, всиханням дерев та відсут ністю заміни їх молодими. У 2015 р., та особливо у 2020 р., зростають площі щільної рослинності і підвищується оцінка їх стану. Причиною такої динаміки в певній мірі може бути посадка молодих дерев та поступове розростання їх крон (парки ім. Т. Г. Шевченка та Севастопольський). Головна причина полягає в розповсюдженні самосіву та швидкий ріст підросту деревних рослин, що пояснюється відсутністю агротехнічних заходів у парках ім. В. Дубініна, Ю. Гагаріна, на території схилу парку ім. Т. Г. Шевченка). У тальвегу парку Тунельна балка утворилися хащі Ailanthus altissima, внаслідок швидкого спонтанного розповсюдження цього виду. На території деяких парків збільшується площа без рослинності (ім. Т. Г. Шевченка, Б. Хмельницького, Тунельна балка) через встановлення кіосків та атракціонів, найбільший цей показник в 2020 р. У парку ім. В. Дубініна він зростає внаслідок загибелі рослин. Отриманні дані будуть основою бази даних спостереження за ста ном рослинності парків правобережжя м. Дніпро. За результатами моніторингу стану деревної рослинності в парках також будуть надані практичні рекомендації. Ключові слова: індустріальне місто, парки, космічні знімки, динаміка, щільність та стан рослинності. - This article presents results of using data from Landsat satellite to assess condition of vegetation in parks of the right-bank part of Dnipro city. The vegetation index was calculated and the state of vegetation was assessed according to the criteria of I. G. Semenova. The observations were carried out from 2001 to 2020 at intervals of five years. Significant structural changes of plantings in all the studied parks have been established. In 2010, the worst indicators of vegetation density and condition were revealed. The gradual decrease in their values is due to decline in the park economy, lack of care for plants, the drying up of trees and lack of their replacement with new ones. In 2015 and especially in 2020 areas of dense vegetation increased and assessment of their condition improved. The reason for such dynamics to a certain extent may consist in planting of young trees and gradual branching out of their tops (T.G. Shevchenko Park and Sevastopolsky Park). The main reason consists in spread of self-seeding and rapid undergrowth of woody plants, which is explained by lack of agrotechnical measures in V. Dubnin Park, Y. Gagarin Park, as well as on the territory of the slope in T. G. Shevchenko Park). Thickets of Ailanthus altissima (Mill.) Swingle have been formed in the thalweg of Tunnelna Balka Park as a result of rapid spontaneous spread of this species. On the territory of some parks, the area without vegetation increases (T.G. Shevchenko Park, B. Khmelnitsky Park, Tunnelna Balka Park) due to installation of stalls and attractions; this figure appeared to be the highest in 2020. In V. Dubinin Park this indicator is increasing due death of plants. Data obtained will form the ground for the database of vegetation monitoring in parks of the right bank of Dnipro River. Practical recommendations will also be made based on the monitored state of tree vegetation in these parks. Key words: іndustrial city, parks, space images, dynamics, density and state of vegetation
Using Data from Landsat Satellite to Assess Condition of Vegetation in Parks of Dnipro City
Keywords: парки; Parks; Landsat; Landsat; Landsat; state of vegetation; Дніпро; Dnipro; динаміка; dynamics