Оптимізація використання високопродуктивних первісток в умовах МВК «Єкатеринославський» Дніпровського району Дніпропетровської області - Капустін, Максим Олександрович; Kapustin, Maksym Oleksandrovych (Дніпровський ДАЕУ, 2023)
На МВК «Єкатеринославський» ремонті телиці швіцької породи у кінці вирощування забезпечені високенергетичним раціоном, в якому на суху речовину приходиться 17,0 кг, енергетичні кормові одиниці становлять в середньому 10,45, а обмінна енергія знаходиться на рівні 104,5 МДж. Кількість сирого і перетравного протеїну становить відповідно 1595 і 1045 г, сира клітковина становить 3080 г, з якої на долю НДК приходиться 30 %, а НДК – 20 %. Встановлено, що вік першого осіменіння ремонтних телиць коливається в межах 14–18 місяців з індексом осіменіння не вище 1,58 спермодози. Після отелення індепендент-період становить в середньому 73 доби, індекс осіменіння становить 2,23 одиниці, а сервіс-період – 145 доби. В однакових умов годівлі, організації відпочинку, доїння та відтворення первістки проявляють суттєво різну індивідуальну реакцію в реалізації молочної продуктивності. За стандартну лактацію первістки реалізують свій продуктивний потенціал на рівні 5537,4–8644,8 кг, жирномолочністю 3,82 %, а білковомолочністю – 3,44 %. Na MVK «Iekaterynoslavskyi» remonti telytsi shvitskoi porody u kintsi vyroshchuvannia zabezpecheni vysokenerhetychnym ratsionom, v yakomu na sukhu rechovynu prykhodytsia 17,0 kh, enerhetychni kormovi odynytsi stanovliat v serednomu 10,45, a obminna enerhiia znakhodytsia na rivni 104,5 MDzh. Kilkist syroho i peretravnoho proteinu stanovyt vidpovidno 1595 i 1045 h, syra klitkovyna stanovyt 3080 h, z yakoi na doliu NDK prykhodytsia 30 %, a NDK – 20 %. Vstanovleno, shcho vik pershoho osimeninnia remontnykh telyts kolyvaietsia v mezhakh 14–18 misiatsiv z indeksom osimeninnia ne vyshche 1,58 spermodozy. Pislia otelennia independent-period stanovyt v serednomu 73 doby, indeks osimeninnia stanovyt 2,23 odynytsi, a servis-period – 145 doby. V odnakovykh umov hodivli, orhanizatsii vidpochynku, doinnia ta vidtvorennia pervistky proiavliaiut suttievo riznu indyvidualnu reaktsiiu v realizatsii molochnoi produktyvnosti. Za standartnu laktatsiiu pervistky realizuiut svii produktyvnyi potentsial na rivni 5537,4–8644,8 kh, zhyrnomolochnistiu 3,82 %, a bilkovomolochnistiu – 3,44 %.
Optymizatsiia vykorystannia vysokoproduktyvnykh pervistok v umovakh MVK «Iekaterynoslavskyi» Dniprovskoho raionu Dnipropetrovskoi oblasti
Keywords: масова частка жиру і білка; masova chastka zhyru i bilka; первістки; pervistky; швіцька порода; shvitska poroda; лактація; laktatsiia; молочна продуктивність; molochna produktyvnist