Поведінкова активність і рівень емоційності щурів за споживання раціону з надлишком жиру - Пашков, К. В.; Pashkov, K. V. (Дніпровський ДАЕУ, 2024)
Жири в раціоні харчування організму необхідні для забезпечення його енергією, жирними кислотами і вітамінами. Особливо важливими є поліненасичені жирні кислоти, які окрім джерела енергії, є складовими клітинних мембран і попередниками біологічно активних речовин. Необхідними вони є і для розвитку та нормального функціонування головного мозку, оскільки сприяють покращенню здатності до навчання, сприйняття інформації та пам’яті. Повідомляють, що дефіцит поліненасичених жирних кислот у раціоні харчування викликає розвиток стресу, депресії, склерозу та сприяє передчасному старінню організму [1]. Тому кількість жиру в раціоні безумовно має вплив на функціональну активність нервової системи. Метод «Відкрите поле» (open field test) – це один з основних і найпопулярніших тестів оцінювання поведінки та визначення рівня емоційності у тварин, які показують функціональну активність нервової системи. Його часто застосовують у токсикологічних і фармакологічних дослідженнях [2]. Тому метою нашого дослідження було оцінити в тесті «відкрите поле» поведінкову активність і рівень емоційності білих лабораторних щурів, які протягом 30-добового експерименту отримували раціон із надлишком жиру. Раціон із надлишком жиру, який отримували лабораторні щури протягом 30 діб достовірно викликав посилення емоційного статусу за показником актів грумінгу (Р≤0,05). Зниження рухової і орієнтовної активності, а також емоційного рівня може вказувати на виникнення тривожності у тварин, що отримують високожировий раціон. Zhyry v ratsioni kharchuvannia orhanizmu neobkhidni dlia zabezpechennia yoho enerhiieiu, zhyrnymy kyslotamy i vitaminamy. Osoblyvo vazhlyvymy ye polinenasycheni zhyrni kysloty, yaki okrim dzherela enerhii, ye skladovymy klitynnykh membran i poperednykamy biolohichno aktyvnykh rechovyn. Neobkhidnymy vony ye i dlia rozvytku ta normalnoho funktsionuvannia holovnoho mozku, oskilky spryiaiut pokrashchenniu zdatnosti do navchannia, spryiniattia informatsii ta pamiati. Povidomliaiut, shcho defitsyt polinenasychenykh zhyrnykh kyslot u ratsioni kharchuvannia vyklykaie rozvytok stresu, depresii, sklerozu ta spryiaie peredchasnomu starinniu orhanizmu [1]. Tomu kilkist zhyru v ratsioni bezumovno maie vplyv na funktsionalnu aktyvnist nervovoi systemy. Metod «Vidkryte pole» (open field test) – tse odyn z osnovnykh i naipopuliarnishykh testiv otsiniuvannia povedinky ta vyznachennia rivnia emotsiinosti u tvaryn, yaki pokazuiut funktsionalnu aktyvnist nervovoi systemy. Yoho chasto zastosovuiut u toksykolohichnykh i farmakolohichnykh doslidzhenniakh [2]. Tomu metoiu nashoho doslidzhennia bulo otsinyty v testi «vidkryte pole» povedinkovu aktyvnist i riven emotsiinosti bilykh laboratornykh shchuriv, yaki protiahom 30-dobovoho eksperymentu otrymuvaly ratsion iz nadlyshkom zhyru. Ratsion iz nadlyshkom zhyru, yakyi otrymuvaly laboratorni shchury protiahom 30 dib dostovirno vyklykav posylennia emotsiinoho statusu za pokaznykom aktiv hruminhu (R≤0,05). Znyzhennia rukhovoi i oriientovnoi aktyvnosti, a takozh emotsiinoho rivnia mozhe vkazuvaty na vynyknennia tryvozhnosti u tvaryn, shcho otrymuiut vysokozhyrovyi ratsion.
Povedinkova aktyvnist i riven emotsiinosti shchuriv za spozhyvannia ratsionu z nadlyshkom zhyru
Keywords: жири; zhyry; жири в раціоні харчування; zhyry v ratsioni kharchuvannia; поведінкова активність; povedinkova aktyvnist