Значення ресурсного потенціалу аграрного підприємства в забезпеченні продовольчої безпеки країни - Вініченко, Ігор Іванович; Vinichenko, Ihor; Дідур, Катерина Миколаївна; Didur, Kateryna; Дідур, О. В.; Didur, О. (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, ТОВ `ДКС Центр`, 2023)
Продовольча безпека є однією з найбільш важливих проблем, які стоять перед країнами світу сьогодні. Забезпечення населення постійним доступом до безпечних та якісних продуктів харчування є важливим аспектом гармонійного розвитку суспільства та гарантією стабільного світового розвитку в цілому. Аграрний сектор економіки, який включає сільське господарство та пов'язані з ним галузі, відіграє ключову роль у забезпеченні продовольчої безпеки світу та є невід'ємною складовою глобального харчового ланцюга, котрий має величезне значення для стабільності економіки, соціальної безпеки та розвитку екології. В статті досліджується значення ресурсного потенціалу аграрних підприємств у забезпеченні продовольчої безпе-ки країни, а також визначаються фактори, що впливають на ефективність їх функціонування. Визначено сутність продовольчої безпеки та оцінено її важливість. Проаналізовано роль аграрного сектору в забезпеченні продовольчої безпеки країни. Здійснено загальний огляд аграрного сектору та його потенціалу. В статті надана детальна характеристика ресурсного потенціалу аграрного підприємства, а саме: розглянуті земельні ресурси та їх раціональне використання; визначені водні ресурси; проаналізовано трудові ресурси та їх значення; досліджено роль матеріальних ресурсів; зазначено важливість оптимального розміру фінансових ресурсів і необхідність їх забезпечення; розглянуто інформаційні ресурси. Визначено вплив ресурсного потенціалу на ефективність господарювання та конкурентоспроможність підприємства. В статті досліджено роль держави у розвитку ресурсного потенціалу аграрного підприємства. Розглянуті можливості державної підтримки сільського господарства та аграрного сектору.Також багато уваги приділено детальному аналізу основних викликів, з якими стикаються країни при досягненні продовольчої безпеки, а також окреслено можливі шляхи розвитку для їх подолання. В дослідженні проаналізовано роль України в забезпеченні продовольчої безпеки світу та розглянуто вплив війни в нашій країні на забезпечення продовольчої безпеки світу. Food security is one of the most important problems facing the countries of the world today. Providing the population with constant access to safe and high-quality food products is an important aspect of the harmonious development of society and a guarantee of stable world development as a whole. The agricultural sector of the economy, which includes agriculture and related industries, plays a key role in ensuring the world's food security and is an integral part of the global food chain, which is of great importance for the stability of the economy, social security and ecological development. The article examines the importance of the resource potential of agricultural enterprises in ensuring the food security of the country, and also determines the factors affecting the effectiveness of their functioning. The essence of food security is determined and its importance is assessed. The role of the agricultural sector in ensuring the country's food security is analyzed. A general overview of the agricultural sector and its potential was carried out. The article provides a detailed description of the resource potential of an agricultural enterprise, namely: considered land resources and their rational use;identified water resources; labor resources and their importance were analyzed; the role of material resources was investigated; the importance of the optimal amount of financial resources and the need to provide them is indicated; information resources are considered. The influence of the resource potential on the efficiency of management and the competitiveness of the enterprise is determined. The article examines the role of the state in the development of the resource potential of an agricultural enterprise. Possibilities of state support for agriculture and the agrarian sector are considered. A lot of attention is also paid to a detailed analysis of the main challenges that countries face in achieving food security, and possible ways of development to overcome them are outlined. The study analyzed the role of Ukraine in ensuring world food security and considered the impact of the war in Ukraine on ensuring world food security.
The significance of the resource potential of the agricultural enterprise in ensuring the food security of the country
Keywords: аграрне підприємство; agricultural enterprise; водні ресурси; water resources; інформаційні ресурси; information resources; земельні ресурси; land resources; матеріальні ресурси; material resources; продовольство; food; продовольча безпека; food security; ресурсний потенціал; resource potential; сільськогосподарське виробництво; agricultural production; сільське господарство; agriculture; трудові ресурси; labor resources; фінансові ресурси; financial resources