Нозологічний профіль неоплазій у собак і котів в умовах ветеринарного центру свійських та екзотичних тварин “Біосвіт” місто Дніпро - Григор'єва, А. Б.; Hryhorieva, A. B.; Шулешко, Олександр Олексійович; Shuleshko, O. O.; Shuleсhko, O.; Shuleshko, Oleksandr; Спіцина, Тетяна Леонідівна; Spitsyna, Tetiana; Spitsina, T.; Spitsina, T. L.; Spitsyna, T. L.; Spitsyna, T. (Дніпровський ДАЕУ, 2021)
Проблема лікування неоплазій у собак і котів залишається дуже актуальною і на сьогодні, не дивлячись на те що дуже багато методів розроблено. Це зумовлено складністю патогенетичних механізмів та відсутністю єдиних підходів до діагностики та лікування онкохворих тварин. Запропоновані схеми лікування не забезпечують отримання бажаних результатів, реєструється стійка тенденція до збільшення кількості дрібних домашніх тварин із пухлинами в різних ділянках тіла. Тому актуальним є вичення нозологічного профілю та пошук альтернативних методів лікування тварин з новоутвореннями в різних ділянках тіла. Problema likuvannia neoplazii u sobak i kotiv zalyshaietsia duzhe aktualnoiu i na sohodni, ne dyvliachys na te shcho duzhe bahato metodiv rozrobleno. Tse zumovleno skladnistiu patohenetychnykh mekhanizmiv ta vidsutnistiu yedynykh pidkhodiv do diahnostyky ta likuvannia onkokhvorykh tvaryn. Zaproponovani skhemy likuvannia ne zabezpechuiut otrymannia bazhanykh rezultativ, reiestruietsia stiika tendentsiia do zbilshennia kilkosti dribnykh domashnikh tvaryn iz pukhlynamy v riznykh diliankakh tila. Tomu aktualnym ye vychennia nozolohichnoho profiliu ta poshuk alternatyvnykh metodiv likuvannia tvaryn z novoutvorenniamy v riznykh diliankakh tila.
Nozolohichnyi profil neoplazii u sobak i kotiv v umovakh veterynarnoho tsentru sviiskykh ta ekzotychnykh tvaryn “Biosvit” misto Dnipro
Шулешко Олександр Олексійович http://orcid.org/0000-0003-1761-4263 Спіцина Тетяна Леонідівна https://orcid.org/0000-0002-8047-7305
Keywords: лікування онкохворих тварин; likuvannia onkokhvorykh tvaryn; коти; koty; собаки; sobaky; неоплазії; neoplazii