Біологічні властивості дисоціативних форм M. bovis : культуральні особливості за температур 3 та 37оС - Ткаченко, Олексій Андрійович; Tkatschenko, A. A.; Tkatschenko, O. A.; Tkatschenko, Оleksii; Білан, Марина Володимирівна; Bilan, Maryna; Місків, В. В.; Miskiv, V.; Давиденко, Павло Олександрович; Davydenko, Pavel; Davydenko, Pavlo; Зажарський, Володимир Володимирович; et al. (Дніпропетровський ДАУ, 2010)
В роботі показана невідома до сьогодення властивість у конверсованих (трансформованих) форм M. bovis : розмноження за низьких температур (3оС) і формування колоній, в т.ч. і з продукуванням пігменту. За таких умов культивування мікобактерії формують колонії, які при традиційних температурах рідко утворюють (або не утворюють). In work has been shown property of converted (transformed) M. Bovis forms, that is unknown for present time: reproduction at low temperature above zero (3оС) and formation colonies, including colonies with pigment production. Under these conditions of cultivation form colonies those mycobacterium, that at traditional temperatures form it rarely (don’t form).
Biological properties of dissociative M.bovis forms : cul features at 3 and 37oC temperature
Keywords: колонія; colony; M. bovis; M. bovis; мікобактерії; mycobacterium; туберкульоз; tuberculosis; дисоціативні форми; dissociative forms