Поширеність і структура акушерської патології та дистоцій у кішок - Чупринський, Роман Вікторович; Chupryns'kyj, Roman; Скляров, Павло Миколайович; Sklyarov, Pavlo; Sklyarov, Pavel; Sklyarov, P. M.; Skliarov, P. M.; Sklyarov, P. (Дніпровський ДАЕУ, 2020)
На акушерсько-гінекологічну патологію припадає найбільша питома вага у динаміці незаразної патології кішок. На неї захворіло загалом 140 тварин, що складає 50,3 %, а на хірургічну і внутрішню незаразну, відповідно 16 (17,4 %) та 32 (34,8 %). Захворюваність кішок на акушерську патологію є вищою порівняно з гінекологічною. Так, на акушерську патологію захворіло 90 тварин, що складає 64,3 %, тоді як на гінекологічну – 50 (35,7 %). Найбільш поширеною акушерською патологією кішок є дистоція, яку діагностовано у 12 тварин, що складає 62,2 %, натомість на анте- та постнатальну патологію 12 (13,3 %) та 22 (24,4 %) відповідно. Серед дистоцій найчастіше реєструють неправильні взаємовідношення плоду до родових шляхів (30 тварин або 53,6 %), слабкі перейми та потуги (18 або 32,1 %) і бурливі перейми та потуги (8 або 14,3 %).
Prevalence and structure of obstetric pathology and dystocia in cats
Скляров Павло Миколайович https://orcid.org/0000-0002-4379-9583
Keywords: структура; structure; кішки; cats; акушерська патологія; obstetric pathology; дистоції; dystocia; поширеність; prevalence