Підвищення тягово-зчіпних властивостей колісних тракторів загального призначення - Ренгус, Максим Анатолійович; Renhus, Maksym Anatoliiovych (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2025)
Магістерська робота присвячена дослідженню та обґрунтуванню шляхів підвищення тягово-зчіпних властивостей колісних тракторів загального призначення, які є основною рушійною силою у технологічних процесах сільськогосподарського виробництва. У роботі виконано комплекс теоретичних і експериментальних досліджень. Побудовано аналітичну модель взаємодії колеса з ґрунтовим середовищем, визначено закономірності зміни тягового зусилля, буксування та питомого тиску за різних навантажень. Розроблено конструкцію пристрою для здвоєння коліс трактора ХТЗ-150К, що забезпечує надійне центрування додаткового колеса та рівномірний розподіл напружень у кріпильних елементах. Mahisterska robota prysviachena doslidzhenniu ta obgruntuvanniu shliakhiv pidvyshchennia tiahovo-zchipnykh vlastyvostei kolisnykh traktoriv zahalnoho pryznachennia, yaki ye osnovnoiu rushiinoiu syloiu u tekhnolohichnykh protsesakh silskohospodarskoho vyrobnytstva. U roboti vykonano kompleks teoretychnykh i eksperymentalnykh doslidzhen. Pobudovano analitychnu model vzaiemodii kolesa z gruntovym seredovyshchem, vyznacheno zakonomirnosti zminy tiahovoho zusyllia, buksuvannia ta pytomoho tysku za riznykh navantazhen. Rozrobleno konstruktsiiu prystroiu dlia zdvoiennia kolis traktora KhTZ-150K, shcho zabezpechuie nadiine tsentruvannia dodatkovoho kolesa ta rivnomirnyi rozpodil napruzhen u kripylnykh elementakh.
Pidvyshchennia tiahovo-zchipnykh vlastyvostei kolisnykh traktoriv zahalnoho pryznachennia
Keywords: трактори загального призначення; traktory zahalnoho pryznachennia; колісні рушії; kolisni rushii; буксування; buksuvannia; здвоєння коліс; zdvoiennia kolis; тягово-зчіпні властивості; tiahovo-zchipni vlastyvosti