Видове різноманіття та життєвий стан дендрофлори клінічної лікарні АТ «Українська залізниця» м. Дніпро - Ільченко, Лариса Анатоліївна; Ilchenko, Larysa; Мильнікова, Ольга Олександрівна; Mylnikova, Olga (НУБіП України, 2023)
Розглянуто роль озеленення лікарняних територій. За мету дослідження обрано ідентифікацію видового складу та оцінку життєвого стану зелених насаджень клінічної лікарні на залізничному транспорті філії «Центр охорони здоров’я» акціонерного товариства «Укрзалізниця» у м. Дніпро. Для її досягнення застосовано методи маршрутних та візуальних обстежень, аналізу та розрахунків. Обстежено асортимент деревно-чагарникової рослинності та виявлено 44 види, що належать до 35 родів і 18 родин. Встановлено неоднорідність дендрофлори за видовим різноманіттям залежно від місця зростання рослин на території лікарні. Наведено відсоток участі хвойних та листяних порід у зелених насадженнях із розподілом життєвих форм. Асортимент Голонасінних рослин оцінено як недостатній. Визначено найрізноманітнішу за таксономічним та найчисельнішу за кількісним складом родини – відповідно Rosaceae та Сupressaceae. Виокремлено дерева та чагарники за декоративними властивостями. Акцентовано увагу на проблемі, що обумовлена неконтрольованим самовідтворенням деяких деревних порід: Robinia pseudoacacia, Acer negundo, Acer ptatanoides, Morus alba, Fraxinus lanceolata, Ulmus pumila, Padus racemosa. З’ясовано, що озеленення вказаної території сформоване переважно за рахунок інтродуцентів. Панівне становище за представниками Північної Америки. Найпоширенішими видами між ними були Thuja occidentalis, Robinia pseudoacacia, Acer negundo. Здійснено розподіл дерев та чагарників за відношенням до зволоження: домінантною групою визначено мезофіти (40,5 % від загальної кількості рослин), ксерофітами, ксеромезофітами та мезоксерофітами охоплено 56,7 %. Оприлюднено дані замірів діаметрів стовбурів (в межах 2-106 см) та висоти рослин з обґрунтуванням її варіації, залежно від віку. Найвищі особини трапляються серед видів Populus nigra та Populus Simonii. Оцінено життєвий стан зелених насаджень за відповідними категоріями. Кількість здорових екземплярів зафіксовано на рівні показника 63,7 %. Решту (36,3 %) представлено породами різного ступеня ослаблення та пошкодження. Серед них левову частку рослин (23 %) віднесено до першої категорії. Надано рекомендації щодо оптимізації асортименту дослідженої дендрофлори та окреслено перспективу подальших наукових розвідок. The role of the landscaping of hospital areas is considered. The purpose of the study is to identify the species composition and assess the life conditions of green spaces of the Clinical Hospital On Railway Transport of the “Healthcare Centre” Branch of Ukrzaliznytsia JSC in Dnipro City. To achieve it, the methods of route and visual surveys, analysis and calculations are applied. The range of tree and shrub vegetation is examined and 44 species belonging to 35 genera and 18 families are found. The heterogeneity of dendroflora in terms of species diversity depending on the place of plant growth on the territory of the hospital is established. The rate of coniferous and broadleaved species in green spaces with the distribution of life forms is illustrated. The range of gymnosperms is assessed asinsufficient. The most diverse in terms of taxonomic and the most numerous in terms of quantitative composition of the family are determined – Rosaceae and Cupressaceae, respectively. Trees and shrubs are singled out for their decorative properties. Attention is focused on the problem caused by uncontrolled self-reproduction of some tree species: Robinia pseudoacacia, Acer negundo, Acer ptatanoides, Morus alba, Fraxinus lanceolata, Ulmus pumila, Padus racemosa. It is found that the landscaping of the specified area is formed mainly by introduced species. The representatives of North America are dominant. The most common species are found to be Thuja occidentalis, Robinia pseudoacacia, Acer negundo. An analysis of the compatibility of trees and shrubs in relation to moisture is made: mesophytes are identified as the dominant group (40.5% of the total number of plants), xerophytes, xeromesophytes and mesoxerophytes cover 56.7%. The data of measurements of trunk diameters (in the range of 2 to 106 cm) and plant height with justification of its variation, depending on age, are published. The tallest individuals are found among the Populus nigra and P. Simonii species. The life conditions of green spaces are assessed based on the distribution by appropriate categories. The number of healthy specimens is recorded at the level of 63.7%. The rest (36.3%) are represented by the species of varying degrees of weakening and damage. Among them, the lion’s share of plants (23%) belongs to the first category. Recommendations for the optimization of the range of studied dendroflora are given and the perspective of further scientific research is outlined.
The species diversity and life conditions of dendroflora of the clinical hospital of Ukrzaliznytsia jsc, Dnipro city
Л. А. ІЛЬЧЕНКО, https://orcid.org/0000-0002-2921-9933 О. О. МИЛЬНІКОВА, https://orcid.org/0000-0001-9393-0319
Keywords: озеленення лікарень; landscaping of hospitals; чагарникова рослинність; tree and shrub vegetation; зелені насадження; green spaces; деревні породи; tree species; категорії життєвого стану; categories of life condition