Інвестиційні механізми розвитку аграрного сектору України як детермінанта економічної стабілізації та забезпечення продовольчої безпеки - Дідур, Катерина Миколаївна; Didur, Kateryna (Jan Kochanowski University of Kielce, 2025)
У статті досліджено інвестиційні механізми розвитку аграрного сектору України як ключовий чинник економічної стабілізації та забезпечення національної продовольчої безпеки у період повоєнного відновлення. Особливу увагу приділено класифікації інвестицій за різними критеріями, що формує підґрунтя для комплексної оцінки їх впливу на аграрну сферу. Виокремлено групи інвестицій за джерелами фінансування (державні, приватні, іноземні інвестиції, грантові програми), формами реалізації (прямі інвестиції у виробничі активи, портфельні інвестиції, лізинг техніки, аграрні розписки, страхові інструменти), цільовим спрямуванням (модернізація технічної бази, розвиток логістики та переробки, цифровізація, підвищення енергоефективності, соціальні інвестиції у людський капітал і сільську інфраструктуру), а також інституційними механізмами (державно-приватне партнерство, банківське кредитування та фондові інструменти, участь міжнародних фінансових організацій, зокрема Світового банку, ЄБРР, ФАО). Додатково враховано регіональні особливості, масштаб виробництва, спеціалізацію аграрної продукції та ризикові фактори, що дозволяє ідентифікувати пріоритетні напрями інвестування та підвищити ефективність використання ресурсів. Оцінювання ефективності інвестицій у аграрному секторі здійснюється на основі комплексного підходу, що поєднує економіко-статистичний аналіз (зіставлення показників продуктивності, рентабельності та обсягів інвестицій), SWOT-аналіз (визначення сильних і слабких сторін, можливостей і загроз), економетричне моделювання (прогнозування впливу інвестицій на ключові параметри розвитку галузі), порівняльний аналіз міжнародного досвіду та регіональних практик, а також інтегровані методи оцінювання ризиків і фінансової стійкості. Застосування такого інструментарію забезпечує виявлення системних обмежень, обґрунтування економічних ефектів та вибір оптимальних інвестиційних рішень. Результати дослідження засвідчують, що ефективне впровадження інвестиційних механізмів сприяє зростанню продуктивності аграрного сектору, відновленню зруйнованої внаслідок війни інфраструктури, формуванню стабільних валютних надходжень і зміцненню продовольчої безпеки держави. Орієнтація державної політики на розвиток державно-приватного партнерства, залучення іноземного капіталу та ресурсів міжнародних фінансових організацій, а також активне впровадження цифрових і інноваційних інвестиційних інструментів формує передумови для довгострокового економічного зростання аграрного сектору та підвищення макроекономічної стійкості країни. The article examines investment mechanisms for the development of Ukraine’s agricultural sector as a key factor for economic stabilization and ensuring national food security in the post-war recovery period. Special attention is given to the classification of investments according to various criteria, which allows for a comprehensive assessment of their impact on the agricultural industry. Specifically, the study highlights groups of investments based on sources of financing (public, private, foreign investments, grant programs), forms of investment (direct investment in production assets, portfolio investments, equipment leasing, agricultural bills, insurance mechanisms), investment goals (modernization of technical infrastructure, development of logistics and processing, digitalization, energy efficiency, social investments in workforce training and infrastructure), and institutional mechanisms (public-private partnerships, institutional lending through banks and fund mechanisms, international financial institutions such as the World Bank, EBRD, FAO). Additionally, supplementary classification criteria considering regional characteristics, production scale, types of agricultural products, and risk factors are discussed, allowing for the identification of priority investment areas and enhancement of investment efficiency. To assess investment effectiveness in the agricultural sector, a comprehensive approach is proposed, including economic-statistical analysis (comparison of productivity, profitability, and investment volumes), SWOT analysis (evaluation of strengths and weaknesses, opportunities, and threats), econometric modeling (forecasting the impact of investments on key sector indicators), comparative analysis of international experiences and regional practices, as well as integrated methods for risk assessment and financial stability evaluation. This approach allows for the identification of systemic limitations, forecasting economic outcomes, and selecting optimal investment instruments. The findings indicate that effective implementation of investment mechanisms contributes to increased productivity in the agricultural sector, restoration of infrastructure damaged by the war, stable foreign exchange inflows, and strengthened national food security. Implementation of government policies focused on developing public-private partnerships, attracting foreign investors and international financial institutions, as well as digitalization and innovative investment methods, creates the preconditions for sustainable economic growth in agriculture and enhances the overall economic stability of the country.
Investment mechanisms for the development of Ukraine’s agricultural sector as a determinant of economic stabilization and food security
Keywords: аграрний сектор; agricultural sector; державно-приватне партнерство; public-private partnership; економічна стабільність; economic stability; економетричне моделювання; econometric modeling; інвестиційні механізми; investment mechanisms; міжнародні фінансові організації; international financial organizations; продовольча безпека; food security; ризик-менеджмент; risk management; цифровізація; digitalization