Експериментальні напрями пізнання і вирішення проблеми туберкульозу - Ткаченко, Олексій Андрійович; Tkatschenko, A. A.; Tkatschenko, O. A.; Tkatschenko, Оleksii; Tkachenko, Olexiy; Tkachenko, A. A.; Tkachenko, Oleksiy; Tkachenko, O.; Tkachenko, Oleksii; Tkachenko, O. A.; Зажарський, Володимир Володимирович; Zazharskiy, Vladymyr; et al. (Дніпровський ДАЕУ, 2021)
Проаналізовано результати багаторічних експериментів з вивчення біологічних властивостей одного швидкорослого високовірулентного штаму M. bovis та стверджено про замкнутий біологічний цикл розвитку досліджених мікроорганізмів, який визначає нескінченність існування у природі: кислотостійкі палички туберкульозу ― адаптивні та класичні L-форми (овали з різною оптичною густиною поверхні) ― звільнені з L-форм відмішані зерна (елементарні тільця) ― кислотостійкі палички туберкульозу. Аnalyzing the results of many years of experiments to study the biological properties of one fast-growing highly virulent strain of M. bovis and rejecting some points, it is possible to confidently assert a closed biological cycle of development of the studied microorganisms, which determines the infinity of existence in nature: acid-resistant tuberculosis bacilli - adaptive and classical L-forms (ovals with different surface optical density) ― mixed grains released from L-forms (elementary bodies) ― acid-resistant tuberculosis bacilli.
Experimental directions of cognition and solution tuberculosis problems
Ткаченко Олексій Андрійович http://orcid.org/0000-0003-0978-6575 Зажарський Володимир Володимирович https://orcid.org/0000-0003-2674-2494
Keywords: реверсія; reversion; M. bovis швидкорослого штаму; M. bovis fast-growing strain; L-форми; L-form; морфологія; morphology