Управління конкурентоздатністю підприємства - Котяк, Владислав Віталійович; Kotiak, Vladyslav (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2024)
Метою роботи є упорядкування діючої системи керування ефективністю використання ресурсного та кадрового потенціалу ТОВ «Дистрибуційна сервісна компанія» для забезпечення менеджменту підприємства необхідною інформацією. Основними завданнями роботи є: - проаналізувати сутність конкурентоздатності підприємства; - ідентифікувати основні методичні підходи до оцінки конкурентоздатності підприємств; - проаналізувати фінансово-господарську діяльність ТОВ «Дистрибуційна сервісна компанія»; - оцінити фінансово-майнову та кадрову складову ТОВ «Дистрибуційна сервісна компанія»; - дослідити та провести оцінку рентабельності ТОВ «Дистрибуційна сервісна компанія»; - розробити та обґрунтувати пропозиції щодо удосконалення методики оцінки конкурентоздатності ТОВ «Дистрибуційна сервісна компанія». Об’єктом дослідження виступає управління конкурентоздатністю підприємства. Предметом дослідження є управління конкурентоздатністю підприємства через удосконалення організаційно-методичного забезпечення менеджменту підприємства. Методи дослідження. У проведеному дослідженні використовувалися як загальнонаукові, так і спеціалізовані методи. До загальнонаукових належать системний аналіз, що дозволяє розглядати досліджуваний об'єкт у цілісності його складових, а також дедуктивний і індуктивний методи, які забезпечують логічну послідовність і обґрунтованість висновків. Серед спеціалізованих методів були використані факторний аналіз, що допомагає визначити вплив окремих чинників на кінцевий результат, та економіко-статистичні методи, які дозволяють провести кількісний аналіз економічних даних. Metoiu roboty ye uporiadkuvannia diiuchoi systemy keruvannia efektyvnistiu vykorystannia resursnoho ta kadrovoho potentsialu TOV «Dystrybutsiina servisna kompaniia» dlia zabezpechennia menedzhmentu pidpryiemstva neobkhidnoiu informatsiieiu. Osnovnymy zavdanniamy roboty ye: - proanalizuvaty sutnist konkurentozdatnosti pidpryiemstva; - identyfikuvaty osnovni metodychni pidkhody do otsinky konkurentozdatnosti pidpryiemstv; - proanalizuvaty finansovo-hospodarsku diialnist TOV «Dystrybutsiina servisna kompaniia»; - otsinyty finansovo-mainovu ta kadrovu skladovu TOV «Dystrybutsiina servisna kompaniia»; - doslidyty ta provesty otsinku rentabelnosti TOV «Dystrybutsiina servisna kompaniia»; - rozrobyty ta obgruntuvaty propozytsii shchodo udoskonalennia metodyky otsinky konkurentozdatnosti TOV «Dystrybutsiina servisna kompaniia». Obiektom doslidzhennia vystupaie upravlinnia konkurentozdatnistiu pidpryiemstva. Predmetom doslidzhennia ye upravlinnia konkurentozdatnistiu pidpryiemstva cherez udoskonalennia orhanizatsiino-metodychnoho zabezpechennia menedzhmentu pidpryiemstva. Metody doslidzhennia. U provedenomu doslidzhenni vykorystovuvalysia yak zahalnonaukovi, tak i spetsializovani metody. Do zahalnonaukovykh nalezhat systemnyi analiz, shcho dozvoliaie rozghliadaty doslidzhuvanyi obiekt u tsilisnosti yoho skladovykh, a takozh deduktyvnyi i induktyvnyi metody, yaki zabezpechuiut lohichnu poslidovnist i obgruntovanist vysnovkiv. Sered spetsializovanykh metodiv buly vykorystani faktornyi analiz, shcho dopomahaie vyznachyty vplyv okremykh chynnykiv na kintsevyi rezultat, ta ekonomiko-statystychni metody, yaki dozvoliaiut provesty kilkisnyi analiz ekonomichnykh danykh.
Upravlinnia konkurentozdatnistiu pidpryiemstva
Keywords: підприємство; pidpryiemstvo; конкурентоздатність; konkurentozdatnist; управління; upravlinnia