Обґрунтування ефективності паливної установки - Марков, Сергій Олександрович; Markov, Serhii (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2021)
В дипломній роботі проаналізовано види біомаси з метою скорочення використання традиційних видів палива. Визначені перспективи застосування запропонованої технології. Виконано порівняльний аналіз існуючих технологій переробки відходів біомаси: пряме спалювання, газифікації і піролізу з точки зору одержання висококалорійного паливного газу. Доведено, що при використанні сільськогосподарських відходів біомаси (лушпиння соняшника, відходи деревини) технологія повільного низькотемпературного піролізу є найбільш ефективна, тому що вимагає найменших енергетичних витрат, а теплота згоряння паливного газу вища за теплоту згоряння багатьох вторинних паливних газів. Виконані дослідження складу паливного газу, вологості, значення теплоти згоряння палива. Наведено результати розрахунків економічної ефективності використання паливного газу з відходів сільськогосподарських культур. V dyplomnii roboti proanalizovano vydy biomasy z metoiu skorochennia vykorystannia tradytsiinykh vydiv palyva. Vyznacheni perspektyvy zastosuvannia zaproponovanoi tekhnolohii. Vykonano porivnialnyi analiz isnuiuchykh tekhnolohii pererobky vidkhodiv biomasy: priame spaliuvannia, hazyfikatsii i pirolizu z tochky zoru oderzhannia vysokokaloriinoho palyvnoho hazu. Dovedeno, shcho pry vykorystanni silskohospodarskykh vidkhodiv biomasy (lushpynnia soniashnyka, vidkhody derevyny) tekhnolohiia povilnoho nyzkotemperaturnoho pirolizu ye naibilsh efektyvna, tomu shcho vymahaie naimenshykh enerhetychnykh vytrat, a teplota zghoriannia palyvnoho hazu vyshcha za teplotu zghoriannia bahatokh vtorynnykh palyvnykh haziv. Vykonani doslidzhennia skladu palyvnoho hazu, volohosti, znachennia teploty zghoriannia palyva. Navedeno rezultaty rozrakhunkiv ekonomichnoi efektyvnosti vykorystannia palyvnoho hazu z vidkhodiv silskohospodarskykh kultur.
Obgruntuvannia efektyvnosti palyvnoi ustanovky
Keywords: біомаса; biomasa; паливний газ; palyvnyi haz; піроліз; piroliz; теплота згоряння; teplota zghoriannia; технологія виробництва; tekhnolohiia vyrobnytstva