Ефективність використання ферментно-пробіотичних рослинних добавок у годівлі курчат-бройлерів в товаристві з обмеженою відповідальністю «Агроспецпереробка» Дніпровського району Дніпропетровської області - Казімірчук, О. О.; Kazimirchuk, O. O. (Дніпровський ДАЕУ, 2024)
Товариство з обмежаною відповідальністю «Агроспецпереробка», спеціалізується на переробці відходів тваринного походження, виробництва кормових добавок тваринного походження та мають декілька площадок для утримання курчат-бройлерів. М’ясо-кісткове, рибне борошно які вони виготовляють, допомогають збагачувати корма кальцієм, білком, фосвором та іншими поживними речовинами для тих самих курей бройлерів. Товариство піклується не тільки про збалансований раціон харчування, а й про методи утримання курчат. Усі курники утеплені, та вчасно прибираються. На даний момент на підприємстві використовують підлоговий метод утримання, але керівництво мають плани, щоб перейти на клітковий. Роблячи дослід для дипломної роботи, на підприємстві вперше було застосовано ферментно-пробіотичний препарат «Імунобактерин-Д», та результати були настільки задовільні, що технологи будуть розглядати для подальшого використання цієї добавки. Звернувши увагу на валову живу масу під кінець досліду, можна побачити, як мала частка кормової, ферментно-прибіотичної добавки може посприяти на кінцевий результат. А саме, в I –й групі, яка куштувала звичайний корм, вийшло всього 46,17 кг, в II-й групі, яка отримувала середню порцію ферментно-пробіотичної добавки вийшло 54,3 кг, та в III-й групі 60,38 кг. У відсотковому відношені, II група відрізнялась від I-ї на 17,6%, а III група на 30,8%. Але треба враховувати той факт, що корму було вжито трохи більше. II група використала на 4,18% корму більше ніж I група, а III група на 8,85% більше. Зробивши аналіз за отриманими даними у II-й та III-й групі спостерігається збільшення маси серця, кишківника, печінки та шлунку. Під час утримання, усі групи мали однакові умови та не порушували фізиологічної норми для курчат-бройлерів. Таким чином, маса сердця, шлунку, печінки та кишківника II групи, була більша від I групи на 26,47; 7,37; 22,74 та 15,25%, а маса серця, шлунку, печінки та кишківника курчат-бройлерів III групи була більша на 47,46; 9,93; 34,27 та 23,66%. Роблячи висновки, можна припустити, що застосування по 200-400г на 1т комбукорму, ферментно-прибіотичної добавки «Імунобактерин-Д», позитивно сприяє на засвоєння поживних речовин в організмі курчат-бройлерів направляє всі ці поживні речовини в енергію росту, що покращює їх м’ясну продуктивність. The enterprise first used the enzyme-probiotic preparation “Immunobacterin-D”, and the results were so satisfactory that the technologists will consider further use of this additive. Paying attention to the gross live weight at the end of the experiment, you can see how a small proportion of feed, enzyme-probiotic additive can contribute to the final result. Namely, in the I group, which tasted ordinary feed, only 46.17 kg was obtained, in the II group, which received an average portion of enzyme-probiotic additive, 54.3 kg was obtained, and in the III group 60.38 kg. In percentage terms, the II group differed from the I by 17.6%, and the III group by 30.8%. But it is necessary to take into account the fact that the feed was consumed a little more. The II group used 4.18% more feed than the I group, and the III group by 8.85% more. After analyzing the data obtained, an increase in the mass of the heart, intestine, liver and stomach was observed in groups II and III. During maintenance, all groups had the same conditions and did not violate the physiological norm for broiler chickens.
Efektyvnist vykorystannia fermentno-probiotychnykh roslynnykh dobavok u hodivli kurchat-broileriv v tovarystvi z obmezhenoiu vidpovidalnistiu «Ahrospetspererobka» Dniprovskoho raionu Dnipropetrovskoi oblasti
Keywords: забійні показники; slaughter performance; ферментно-прибіотична добавка; enzyme-probiotic supplement; курчата-бройлери; broiler chickens; мясна продуктивність; meat performance