Динаміка біохімічних показників крові за хронічного панкреатиту собак - Хвалюн, Є. В.; Khvaliun, Ye. V.; Семьонов, Олександр Володимирович; Semonov, Oleksandr; Semyonov, O. V.; Semyonov, A.; Semyonov, Aleksandr; Semionov, A.; Semionov, O. V.; Semonov, O.; Шкваря, Микола Миколайович; Shkvarya, Mikola; et al. (Полтавський ДАУ, 2024)
На даний час у собак діагностують числені патології підшлункової залози такі як панкреатит, некроз, фіброз, атрофія залози, але слід зауважити, що згідно статистичних даних, серед патологій залози, панкреатити займають перше місце, це пов’язано з особливостями утримання, раціонами годівлі цих тварин, породною схильністю, віком. Важливим є те – що гострі панкреатити за невчасної діагностики та лікування набувають хронічної форми, за якої виникають фібротичні процеси, мікроструктурні ураження легкого, середнього та важкого ступеня. Це є підставою до подальшого прогресування аутолітичних, некротичних процесів структурної тканини за рецидувуючих форм хронічного панкреатиту, періодів загострення і як кінцевий наслідок – фібротичне ураження. Currently, dogs are diagnosed with a number of pathologies of the subduct such as pancreatitis, necrosis, fibrosis, atrophy of the subduct, and it should be noted that according to statistical data, among pathologies of the subduct, pancreatitis occupies the first place , this is related to the peculiarities of the morning, the diets of the people animals, breed diversity, age. It is important that acute pancreatitis develops in a chronic form without immediate diagnosis and treatment, which is caused by fibrotic processes, microstructural disorders of the lung, middle and important stage. This serves as a basis for further progression of autolytic, necrotic processes of structural tissue for recurrent forms of chronic pancreatitis, periods of inflammation and as terminal inheritances - fibrotic disorders.
Dynamics of biochemical blood indicators for chronic pancreatitis in dogs
Семьонов Олександр Володимирович https://orcid.org/0000-0002-8562-4108 Шкваря Микола Миколайович https://orcid.org/0000-0001-7279-3642
Keywords: біохімічні показники; biochemical indicators; панкреатит; pancreatitis; собаки; dogs; кров; blood