Обґрунтування параметрів і конструкції робочого органу для прямої сівби насіння трав по дернині - Фургало, Сергій Вікторович; Furhalo, Serhii Viktorovych (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2025)
У роботі підвищено ефективність використання природних кормових угідь шляхом застосування технології прямої сівби трав. Розроблено конструкцію робочого органу, який забезпечує дотримання агротехнічних вимог під час висіву насіння. Створено методику проведення теоретичних та експериментальних досліджень процесу взаємодії робочого органу з ґрунтом. Обґрунтовано основні параметри робочого органу та встановлено аналітичну залежність між його геометричними, кінематичними й технологічними характеристиками та фізико-механічними властивостями ґрунту. Також визначено методику проведення експериментальних досліджень і розраховано економічний ефект від використання технології поверхневого покращення пасовищ шляхом прямої сівби. U roboti pidvyshcheno efektyvnist vykorystannia pryrodnykh kormovykh uhid shliakhom zastosuvannia tekhnolohii priamoi sivby trav. Rozrobleno konstruktsiiu robochoho orhanu, yakyi zabezpechuie dotrymannia ahrotekhnichnykh vymoh pid chas vysivu nasinnia. Stvoreno metodyku provedennia teoretychnykh ta eksperymentalnykh doslidzhen protsesu vzaiemodii robochoho orhanu z gruntom. Obgruntovano osnovni parametry robochoho orhanu ta vstanovleno analitychnu zalezhnist mizh yoho heometrychnymy, kinematychnymy y tekhnolohichnymy kharakterystykamy ta fizyko-mekhanichnymy vlastyvostiamy gruntu. Takozh vyznacheno metodyku provedennia eksperymentalnykh doslidzhen i rozrakhovano ekonomichnyi efekt vid vykorystannia tekhnolohii poverkhnevoho pokrashchennia pasovyshch shliakhom priamoi sivby.
Obgruntuvannia parametriv i konstruktsii robochoho orhanu dlia priamoi sivby nasinnia trav po dernyni
Keywords: фрезерний робочий орган; frezernyi robochyi orhan; сошник для прямої сівби; soshnyk dlia priamoi sivby; сівалка; sivalka; математичне моделювання; matematychne modeliuvannia; насіння трав; nasinnia trav; лугові угіддя; luhovi uhiddia