Удосконалення обліку і контролю витрат сільськогосподарського підприємства - Сідельник, Алевтіна Миколаївна; Sidelnyk, Alevtina (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2022)
Об’єкт дослідження – є процес обліку та контролю витрат виробництва продукції сільськогосподарського підприємства. Мета роботи полягає в загальному дослідженні теоретико-методичних основ та рекомендацій щодо удосконалення обліку і контролю витрат аграрних товариств. Методи дослідження. У процесі дослідження використовувались такі методи як системний аналіз; конкретизація; дослідження документів та реєстрів обліку за формою та змістом; групування; порівняння; середніх і відносних величин; горизонтальний і вертикальний аналізи. Розглянуто теоретико-методичні підходи до формування та організації обліку витрат на сільськогосподарських підприємствах. Здійснено аналіз фінансового стану досліджуваного підприємства, надана характеристика роботи бухгалтерської служби та формування процесу розрахунку калькулювання сільськогосподарської продукції. Запропоновані шляхи удосконалення системи контролю за формуванням витрат та собівартості продукції підприємства. Obiekt doslidzhennia – ye protses obliku ta kontroliu vytrat vyrobnytstva produktsii silskohospodarskoho pidpryiemstva. Meta roboty poliahaie v zahalnomu doslidzhenni teoretyko-metodychnykh osnov ta rekomendatsii shchodo udoskonalennia obliku i kontroliu vytrat ahrarnykh tovarystv. Metody doslidzhennia. U protsesi doslidzhennia vykorystovuvalys taki metody yak systemnyi analiz; konkretyzatsiia; doslidzhennia dokumentiv ta reiestriv obliku za formoiu ta zmistom; hrupuvannia; porivniannia; serednikh i vidnosnykh velychyn; horyzontalnyi i vertykalnyi analizy. Rozghlianuto teoretyko-metodychni pidkhody do formuvannia ta orhanizatsii obliku vytrat na silskohospodarskykh pidpryiemstvakh. Zdiisneno analiz finansovoho stanu doslidzhuvanoho pidpryiemstva, nadana kharakterystyka roboty bukhhalterskoi sluzhby ta formuvannia protsesu rozrakhunku kalkuliuvannia silskohospodarskoi produktsii. Zaproponovani shliakhy udoskonalennia systemy kontroliu za formuvanniam vytrat ta sobivartosti produktsii pidpryiemstva.
Udoskonalennia obliku i kontroliu vytrat silskohospodarskoho pidpryiemstva
Keywords: управління витратами; cost management; формування собівартості; cost formation; облікова політика; accounting policy; внутрішній контроль; internal control; калькуляція; calculation