Діагностика порушень опорно-рухової функції у собак - Прокопова, Софія; Prokopova, Sofiia; Сапронова, Валентина Олексіївна; Sapronova, V.; Sapronova, Valentina; Sapronova, V. A.; Sapronova, V. O. (Дніпровський ДАЕУ, 2022)
У роботі розглянуто сучасні підходи до діагностики порушень опорнорухової функції у собак, з акцентом на поєднанні клінічних, лабораторних та інструментальних методів. Підкреслено важливість раннього виявлення патологій опорно-рухового апарату шляхом застосування комплексної діагностики, яка включає біохімічні дослідження, ультразвукову та рентгенологічну діагностику, а також комп’ютерну та магнітно-резонансну томографію. Окрему увагу приділено ролі вікових особливостей та метаболічних порушень у розвитку ортопедичних патологій. Систематизований підхід до діагностики дозволяє підвищити точність діагнозу та ефективність подальшого лікування. U roboti rozghlianuto suchasni pidkhody do diahnostyky porushen opornorukhovoi funktsii u sobak, z aktsentom na poiednanni klinichnykh, laboratornykh ta instrumentalnykh metodiv. Pidkresleno vazhlyvist rannoho vyiavlennia patolohii oporno-rukhovoho aparatu shliakhom zastosuvannia kompleksnoi diahnostyky, yaka vkliuchaie biokhimichni doslidzhennia, ultrazvukovu ta renthenolohichnu diahnostyku, a takozh kompiuternu ta mahnitno-rezonansnu tomohrafiiu. Okremu uvahu prydileno roli vikovykh osoblyvostei ta metabolichnykh porushen u rozvytku ortopedychnykh patolohii. Systematyzovanyi pidkhid do diahnostyky dozvoliaie pidvyshchyty tochnist diahnozu ta efektyvnist podalshoho likuvannia.
Diahnostyka porushen oporno-rukhovoi funktsii u sobak
Сапронова Валентина Олексіївна https://orcid.org/0000-0002-0063-5773
Keywords: собаки; sobaky; кульгавість; kulhavist; діагностика; diahnostyka; опорно-руховий апарат; oporno-rukhovyi aparat