Деякі проблеми розрахунку та експериментальних досліджень еластомерних блоків для вібросейсмозахисту будівель і споруд - Булат, Анатолій Федорович; Bulat, Anatoly; Кобець, Анатолій Степанович; Kobets, А.; Kobets, Anatoly S.; Сobets’, Anatoliy S.; Kobec, A. S.; Дирда, Віталій Ілларіонович; Dyrda, Vitaly; Лисиця, Микола Іванович; Lisitsa, Mikola; Козуб, Юрій Гордійович; et al. (Інститут геотехнічної механіки ім. М.С. Полякова НАНУ, 2018)
Розглядаються основні проблеми системи вібросейсмозахисту будівель і споруд за допомогою шаруватих еластомерних блоків, які характеризуються високою вертикальною жорсткістю, низькою жорсткістю на зсув, високою диссипацією енергії і здатністю до центрування вертикального навантаження; мають високу надійність і відсутність ризику раптової відмови. In the work, the key problems of the system of vibroseismic protection of buildings and structures with the help of layered elastomeric blocks that are characterized by high vertical stiffness, low shear rigidity, high energy dissipation, ability to center the vertical load, high reliability and no risk of sudden failure are considered.
Some problems of calculation and experi-mental studies of elastomeric blocks for vibroseismic protection of buildings and structures
Keywords: вібросейсмозахист будівель і споруд,; vibroseismic protection of buildings and structures; віброізолятор; vibration isolator; статичні та динамічні дослідження; static and dynamic studies; розрахунок віброизоляторів; calculation of vibration isolators