Ефективність застосування кормових добавок на основі біологічно активних речовин гумінової природи у птахівництві - Степченко, Лілія Михайлівна; Stepchenko, L.; Stepchenko, L. M.; Stepchenko, Lilia M.; Stepchenko, Lilia; Галузіна, Людмила Ігорівна; Galuzina, Liudmyla; Haluzina, Liudmyla; Galyzina, Liudmyla; Galuzina, Lyudmila I.; Galuzina, L.; Galuzina, L. I.; et al. (Дніпровський ДАЕУ, 2021)
У птахівництві запропоновано чимало біологічно активних речовин як синтетичного, так і природного походження. Однак застосування синтетичних сполук, як правило, згубно впливає на стан здоров’я птиці у зв’язку з їх чутливістю та вибірковістю до різних компонентів корму. Серед сполук природного походження виділяють групу біологічно активних речовин гумінової природи. Публікація містить результати багаточисельних досліджень використання речовин гумінової природи на організм кур-несучок, курчат-бройлерів, страусів різних вікових груп та мисливських фазанят. Наведені дані щодо впливу гумінових речовин на гематологічні та біохімічні показники крові, резистентність, збереженість, антиоксидантну систему печінки та на показники продуктивності птиці. Які свідчить про те, що речовини гумінової природи з біологічно безпечного торфу мають регуляторні властивості, які дозволяють їм брати активну участь у процесах метаболізму сільськогосподарської птиці, активуючи синтез біологічної продукції. U ptakhivnytstvi zaproponovano chymalo biolohichno aktyvnykh rechovyn yak syntetychnoho, tak i pryrodnoho pokhodzhennia. Odnak zastosuvannia syntetychnykh spoluk, yak pravylo, zghubno vplyvaie na stan zdorovia ptytsi u zviazku z yikh chutlyvistiu ta vybirkovistiu do riznykh komponentiv kormu. Sered spoluk pryrodnoho pokhodzhennia vydiliaiut hrupu biolohichno aktyvnykh rechovyn huminovoi pryrody. Publikatsiia mistyt rezultaty bahatochyselnykh doslidzhen vykorystannia rechovyn huminovoi pryrody na orhanizm kur-nesuchok, kurchat-broileriv, strausiv riznykh vikovykh hrup ta myslyvskykh fazaniat. Navedeni dani shchodo vplyvu huminovykh rechovyn na hematolohichni ta biokhimichni pokaznyky krovi, rezystentnist, zberezhenist, antyoksydantnu systemu pechinky ta na pokaznyky produktyvnosti ptytsi. Yaki svidchyt pro te, shcho rechovyny huminovoi pryrody z biolohichno bezpechnoho torfu maiut rehuliatorni vlastyvosti, yaki dozvoliaiut yim braty aktyvnu uchast u protsesakh metabolizmu silskohospodarskoi ptytsi, aktyvuiuchy syntez biolohichnoi produktsii.
Efektyvnist zastosuvannia kormovykh dobavok na osnovi biolohichno aktyvnykh rechovyn huminovoi pryrody u ptakhivnytstvi
Степченко Лілія Михайлівна https://orcid.org/0000-0001-8509-7048 Галузіна Людмила Ігорівна http://orcid.org/0000-0003-0478-0027
Keywords: мисливські фазанята; myslyvski fazaniata; речовини гумінової природи; rechovyny huminovoi pryrody; кури-несучки; kury-nesuchky; курчата-бройлери; kurchata-broilery; страуси; strausy