Efficiency of bioformulations in sunflower fields in the north part of the Steppe Zone of Ukraine - Цилюрик, Олександр Іванович; Tsyliuryk, Оleksandr; Румбах, Михайло Юрійович; Rumbach, Mykhaylo; Іжболдін, Олександр Олександрович; Izhboldin, Oleksandr; Бондаренко, Оксана Володимирівна; Bondarenko, Oksana; Ноздріна, Наталія Леонідівна; Nozdrina, Nataliya; Остапчук, Ярослав Вікторович; Ostapchuk, Yaroslav (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2022)
Для зменшення негативних факторів (надмірного техногенного навантаження, погіршення волого-поживного режиму та гумусового стану ґрунтів) та вдосконалення систем живлення соняшнику, крім традиційних (мінеральних та органічних) удобрень, необхідно розширити застосування мікродобрив та регуляторів росту рослин. . Регулятори росту рослин (біопрепарати) прискорюють розвиток листкової поверхні шляхом активації необхідних біохімічних процесів життєдіяльності соняшнику: фотосинтезу, дихання, живлення, функціонування ферментативних систем, мембранних процесів, поділу клітин, а також сприяють розгалуженню кореневої системи з підвищенням поглинальної здатності. . Мета дослідження – вплив регулятора росту різного принципу дії на морфогенез, ріст, розвиток і продуктивність соняшнику різних груп різної готовності до збирання в умовах Степової зони України. Польові досліди проводили у 2019–2021 рр. на дослідному полі ННЦ Дніпровського державного аграрно-економічного університету в стаціонарному досліді кафедри садівництва в п’ятисекційній польовій сівозміні (пар – озима пшениця – кукурудза). – ячмінь – соняшник), вивчення ефективності сучасних елементів технологій вирощування зернових, зернобобових та олійних культур. Агротехнологія вирощування соняшнику є загальноприйнятою у всій степовій зоні. Найбільше формування листкової поверхні соняшнику спостерігали за застосування регулятора росту Церону (0,5 л/га) до 70,9–78,1 тис. м 2 /га, або на 5,5–10,2 % більше, ніж у контролі. Речовина також сприяла утворенню головолочок найбільшого діаметру (23–26 см, що на 11,5–30,4 % більше за контроль) і найбільшої кількості насіння в них (863–925 насінин, або на 3,4–5,6 % більше за контроль). ). Найбільшу масу тисячі насінин спостерігали у середньораннього гібрида Суміко HTS (54–60 г), найменшу – у середньопізнього гібрида Субаро HTS (51–55 г), що пояснюється біологічними особливостями гібридів. Застосування біопрепаратів на соняшнику сприяло підвищенню врожаю олійної культури в 1,01–1,70 разу. Найбільший приріст насіння в усіх гібридів соняшнику спостерігався за використання Церону (0,5 л/га) – 0,16–0,75 т/га, або 8,2–43,3%. Використання Церону (0,5 л/га) та Архітектора (0,5 л/га) сприяло збільшенню олії на 3–8% і 4–6% відповідно. To reduce negative factors (excessive technogenic pressure, deterioration of moisture and nutrient regimes and humus condition of soils) and improve systems of sunflower nutrition, other than traditional (mineral and organic) fertilizers, the use of microfertilizers and growth regulator for plants should be broader. Regulators of plant growth (bioformulations) enhance the development of the leaf surface by activating essential biochemical processes of sunflower vitality: photosynthesis, respiration, nutrition, functioning of enzymatic systems, membrane processes, cell division, and promote ramification of root system with increased absorbing ability. The objectives of the study were the effects of growth regulator with different action principle on morphogenesis, growth, development, and productivity of sunflower of various groups with various readinesses to harvest in the conditions of the Steppe Zone of Ukraine. Field experiments were carried out in 2019–2021 in the Research Field of the National Scientific Center of the Dnipro State Agrarian and Economic University in a stationary experiment of the Department of Horticulture in five-section field crop rotation (pure vapour – winter wheat – maize – barley – sunflower), studying efficacy of modern elements of technologies of cultivating cereals, legules and oil crops. Agrotechnology of growing sunflower is generally accepted throughout the Steppe Zone. Formation of the largest leaf surface of sunflower was seen after using Tseron growth regulator (0.5 L/haга) up to 70.9–78.1 thou m2/ha, or 5.5–10.2% greater than the control. The substance also promoted the formation of capitula of greatest diametrs (23–26 cm, which was 11.5–30.4% larger than the control) and highest number of seeds in them (863–925 seeds, or 3.4–5.6% more than the control). The greatest weight of thousand seeds was seen for average-early hybrid Sumico HTS (54–60 g), the lowest – for average-late hybrid Subaro HTS (51–55 g), which is explained by biological peculiarities of the hybrids. Use of bioformulations on sunflower promoted 1.01–1.70 increase in yield of the oil crop. Highest increase in seeds in all hybrids of sunflower was observed after utilizing Tseron (0.5 L/ha) – 0.16–0.75 T/ha, or 8.2–43.3%. Using Tseron (0.5 L/ha) and Architect (0.5 L/ha) promoted 3–8% nd 4–6% increases in oil respectively.
Ефективність біопрепаратів на полях соняшнику на півночі Степової зони України
Keywords: соняшник; sunflower; стимулятори росту рослин; plant growth stimulators; площа листкової поверхні; area of leaf surface; хлорид; chloride; врожайність; yield; якість насіння; seed quality