Розділ 4. Фізико-хімічні та біологічні процеси солодорощення з використанням водних розчинів, оброблених контактною нерівноважною плазмою - Півоваров, Олександр Андрійович; Pivovarov, Oleksandr; Ковальова, Олена Сергіївна; Kovalova, Olena (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2022)
Використання активованої води дозволяє отримати пивоварний солод більш високої якості, в більш короткі терміни та без домішок будь-яких привнесених хімічних речовин та антисептиків по екологічно безпечній технології. Плазмохімічно активована вода сприяє скороченню часу промислового пророщування зернового матеріалу, чим значно здешевлює та удосконалює технологічний процес. Рекомендоване застосування представленої технології на підприємствах солодової галузі, в якості заходів з підвищення продуктивності солодоростильних цехів. Активована вода є антисептиком процесу солодорощення, відмічена її здатність протистояти пліснявоутворенню та грибковим мікроорганізмам. Досліджені та охарактеризовані екологічні особливості плазмохімічної активації технологічних розчинів в процесі солодорощення. Vykorystannia aktyvovanoi vody dozvoliaie otrymaty pyvovarnyi solod bilsh vysokoi yakosti, v bilsh korotki terminy ta bez domishok bud-yakykh pryvnesenykh khimichnykh rechovyn ta antyseptykiv po ekolohichno bezpechnii tekhnolohii. Plazmokhimichno aktyvovana voda spryiaie skorochenniu chasu promyslovoho proroshchuvannia zernovoho materialu, chym znachno zdeshevliuie ta udoskonaliuie tekhnolohichnyi protses. Rekomendovane zastosuvannia predstavlenoi tekhnolohii na pidpryiemstvakh solodovoi haluzi, v yakosti zakhodiv z pidvyshchennia produktyvnosti solodorostylnykh tsekhiv. Aktyvovana voda ye antyseptykom protsesu solodoroshchennia, vidmichena yii zdatnist protystoiaty plisniavoutvorenniu ta hrybkovym mikroorhanizmam. Doslidzheni ta okharakteryzovani ekolohichni osoblyvosti plazmokhimichnoi aktyvatsii tekhnolohichnykh rozchyniv v protsesi solodoroshchennia.
Rozdil 4. Fizyko-khimichni ta biolohichni protsesy solodoroshchennia z vykorystanniam vodnykh rozchyniv, obroblenykh kontaktnoiu nerivnovazhnoiu plazmoiu
Keywords: плазмохімічно активована вода; plazmokhimichno aktyvovana voda; фізико-хімічні та біологічні процеси солодорощення; fizyko-khimichni ta biolohichni protsesy solodoroshchennia; пивоварний солод більш високої якості; pyvovarnyi solod bilsh vysokoi yakosti; екологічні особливості активації технологічних розчинів; ekolohichni osoblyvosti aktyvatsii tekhnolohichnykh rozchyniv; здешевлення та удосконалення технологічного процесу; zdeshevlennia ta udoskonalennia tekhnolohichnoho protsesu