Біологічні властивості вірусу Епштейна-БАРР (VEB) - Оржинська, Марта Сергіївна; Orzhynska, M. S.; Сосницький, Олександр Іванович; Sosnitskyi, O.; Sosnitsky, O. I.; Sosnitsky, A. I.; Sosnitskiy, A.; Sosnitskiy, A. I.; Sosnitskyi, A.; Sosnitskyi, A. I.; Sosnitskiy, Olexandr Ivanovych; Sosnitskyi, Oleksandr; et al. (Дніпровський ДАЕУ, 2025)
У тезах розглянуто біологічні властивості вірусу Епштейна-Барр (VEB), його таксономічне положення, будову віріона та особливості репродукції в чутливих клітинах. Висвітлено роль вірусу в розвитку інфекційного мононуклеозу, аутоімунних захворювань і злоякісних новоутворень. Показано значення молекулярно-генетичних досліджень для вивчення механізмів патогенезу, персистенції та розробки ефективних засобів профілактики й терапії VEB-асоційованих захворювань. U tezakh rozghlianuto biolohichni vlastyvosti virusu Epshteina-Barr (VEB), yoho taksonomichne polozhennia, budovu viriona ta osoblyvosti reproduktsii v chutlyvykh klitynakh. Vysvitleno rol virusu v rozvytku infektsiinoho mononukleozu, autoimunnykh zakhvoriuvan i zloiakisnykh novoutvoren. Pokazano znachennia molekuliarno-henetychnykh doslidzhen dlia vyvchennia mekhanizmiv patohenezu, persystentsii ta rozrobky efektyvnykh zasobiv profilaktyky y terapii VEB-asotsiiovanykh zakhvoriuvan.
Biolohichni vlastyvosti virusu Epshteina-BARR (VEB)
Оржинська Марта Сергіївна https://orcid.org/0009-0008-1226-3146 Сосницький Олександр Іванович https://orcid.org/0000-0002-2853-9732
Keywords: вірус Епштейна-Барр; virus Epshteina-Barr; герпесвіруси; herpesvirusy; інфекційний мононуклеоз; infektsiinyi mononukleoz; онкогенез; onkohenez