Вплив конституційних особливостей корів на їх продуктивні та відтворювальні якості - Черненко, Олена Іванівна; Chernenko, O.; Chernenko, O. I.; Chernenko, Olena Ivanivna; Черненко, Олександр Миколайович; Chernenko, Oleksandr; Chernenko, O. M.; Chernenko, Oleksandr Mikolajovich; Chernenko, O.; Chernenko, Oleksandr M.; Chernenko, A.; Голинська, О. Ю.; et al. (Дніпровський ДАЕУ, 2020)
Наведено результати вивчення конституційних особливостей корів української червоної молочної породи та їх зв’язок з продуктивними та відтворювальними якостями. Краще сформованими за основними промірами екстерʼєру виявились корови широкотілого типу. Вони достовірно перевищують вузькотілих однолітків за розвитком грудного відділу та тулуба і мають грубіший пясток. Вузькотілі корови мають більш високі ноги, але за індексами розтягнутості, широкогрудості і широкозадості перевага належить тваринам широкотілого типу. Тварини широкотілого типу перевершують однолітків вузькотілого типу за кількісними ознаками молочної продуктивності за 305 діб трьох лактацій при несуттєвих відмінностях за жирномолочністю. Дещо кращими за всіма ознаками відтворювальної здатності були тварини широкотілого типу. The results of the study of the constitutional features of Ukrainian red dairy cows and their relationship with productive and reproductive qualities are presented. Cows with broad-body type were better formed by the basic dimensions of the exterior. They significantly exceed the narrow-eyed peers in the development of the thoracic and trunk and have a rougher mottled. Narrower cows have higher legs, but the indices of elongation, broadness and broad-leaved preference belong to animals of broad-leaved type. Animals of broad-body type exceed peers of narrow-body type by quantitative traits of milk productivity for 305 days of three lactations with insignificant differences in fat content. Animals of broad-body type were slightly better in terms of reproduction.
Influence of constitutional features of cows on their productive and reproductive qualities
Черненко Олена Іванівна https://orcid.org/0000-0002-5951-6576 Черненко Олександр Миколайович https://orcid.org/0000-0002-8829-3148
Keywords: функція відтворення; reproduction function; велика рогата худоба; cattle; будова тіла; body structure; молокопродуктивність; milk production