Equine Welfare Under Environmental Challenges - Lesnovska, O. V.; Lesnovskay, O. V.; Lesnovska, E. V.; Lesnovskay, E. V.; Lesnovska, O. W.; Lesnovska, E. W.; Lesnovskay, O. W.; Lesnovska, O. W.; Lesnovska, Olena; Lesnovskaya, O. V.; Lesnovska, O.; Лесновська, Олена Володимирівна; et al. (ResearchersLinks Ltd, 2025)
Equine welfare is significantly influenced by environmental factors, particularly in the context of climate change and the increasing frequency of extreme weather events. The aim of this review is to systematise scientific evidence on the impact of major environmental stressors on the physiological and behavioural status of horses, as well as to analyse modern monitoring methods and adaptive mechanisms. Particular attention is given to the effects of heat stress, high humidity, air quality, housing conditions, transportation and seasonal temperature fluctuations. We explore the physiological and behavioural responses of horses to stress loads, including alterations in cardiovascular, endocrine, immune and reproductive systems. Contemporary welfare assessment tools are presented, ranging from infrared thermography and electromyography to microsensors and heart rate variability analysis. Adaptive mechanisms such as heat acclimatisation, genetic resilience, and the influence of age and physical condition are discussed. Risks associated with chronic stress and opportunities for implementing personalised welfare support strategies under climate-related threats are also summarised. This work emphasises the need for a systemic approach to the assessment and management of equine welfare, taking into account individual variability, ecological context and interdisciplinary solutions. На добробут коней суттєво впливають фактори навколишнього середовища, особливо в контексті зміни клімату та зростання частоти екстремальних погодних явищ. Метою цього огляду є систематизація наукових даних про вплив основних стресових факторів навколишнього середовища на фізіологічний та поведінковий стан коней, а також аналіз сучасних методів моніторингу та адаптивних механізмів. Особлива увага приділяється впливу теплового стресу, високої вологості, якості повітря, умов утримання, транспортування та сезонних коливань температури. Ми досліджуємо фізіологічні та поведінкові реакції коней на стресові навантаження, включаючи зміни в серцево-судинній, ендокринній, імунній та репродуктивній системах. Представлено сучасні інструменти оцінки добробуту, починаючи від інфрачервоної термографії та електроміографії та закінчуючи мікросенсорами та аналізом варіабельності серцевого ритму. Обговорюються адаптивні механізми, такі як теплова акліматизація, генетична стійкість та вплив віку та фізичного стану. Також узагальнено ризики, пов'язані з хронічним стресом, та можливості впровадження персоналізованих стратегій підтримки добробуту в умовах кліматичних загроз. У цій роботі підкреслюється необхідність системного підходу до оцінки та управління добробутом коней, враховуючи індивідуальну мінливість, екологічний контекст та міждисциплінарні рішення.
Добробут коней в умовах екологічних чинників
Лесновська Олена Володимирівна https://orcid.org/0000-0002-9027-6734 Литвищенко Людмила Олександрівна http://orcid.org/0000-0002-4239-5405 Миколайчук Людмила Петрівна https://orcid.org/0000-0001-5331-719X Милостивий Роман Васильович https://orcid.org/0000-0002-4450-8813
Keywords: Monitoring and adaptive strategies; моніторинг та адаптивні стратегії; Animal welfare; добробут тварин; Horses; коні; Environmental factors; фактори навколишнього середовища; Physiological responses; фізіологічні реакції; Behavioural indicators; поведінкові показники; Heat stress; тепловий стрес