Удосконалення системи управління персоналом через реформування кадрової політики машинобудівного підприємства - Христофорова, Тетяна Сергіївна; Khrystoforova, Tetiana (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2025)
Об’єктом дослідження є система управління персоналом машинобудівного підприємства. Предметом дослідження є соціально-економічні та організаційні процеси формування, реалізації та реформування кадрової політики в системі управління персоналом машинобудівного підприємства. Метою кваліфікаційної роботи є теоретичне обґрунтування та розробка практичних заходів з удосконалення системи управління персоналом через реформування кадрової політики машинобудівного підприємства. Obiektom doslidzhennia ye systema upravlinnia personalom mashynobudivnoho pidpryiemstva. Predmetom doslidzhennia ye sotsialno-ekonomichni ta orhanizatsiini protsesy formuvannia, realizatsii ta reformuvannia kadrovoi polityky v systemi upravlinnia personalom mashynobudivnoho pidpryiemstva. Metoiu kvalifikatsiinoi roboty ye teoretychne obgruntuvannia ta rozrobka praktychnykh zakhodiv z udoskonalennia systemy upravlinnia personalom cherez reformuvannia kadrovoi polityky mashynobudivnoho pidpryiemstva.
Udoskonalennia systemy upravlinnia personalom cherez reformuvannia kadrovoi polityky mashynobudivnoho pidpryiemstva
Keywords: управління персоналом; personnel management; кадрова політика; personnel policy; машинобудівне підприємство; machine-building enterprise; трудовий потенціал; labor potential; мотивація персоналу; staff motivation; продуктивність праці; labor productivity; кадрові ризики; hr risks