Підвищення точності висіву шляхом удосконалення процесу дозування насіння пневмомеханічної сівалки - Светлицький, Дмитро Миколайович; Svetlytskyi, Dmytro (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2021)
Запропоноване удосконалення процесу дозування дозволить зменшити кількість пропусків насіння та підвищить точність висіву насіння за рахунок запропонованої конструкції розвантажувача комірок для дискових висівних апаратів пневмомеханічних сівалок. Використавши вихідні дані кафедри тракторів і сільськогосподарських машин проведено теоретичні та лабораторні дослідження. Проведено розрахунки та встановлено залежності точності висіву насіння від форми та розмірів розвантажувача комірок дозатора пневмомеханічної сівалки. Розроблено методику та проведено дослідження впливу конструктивно-технологічних параметрів дозуючого пристрою на якісні показники роботи удосконаленої сівалки. За результатами проведених теоретичних та лабораторних досліджень встановлено оптимальні значення конструктивно-технологічних параметрів дозуючого пристрою здатних забезпечити найліпші показники роботи (точність висіву, коефіцієнт варіації) пневмомеханічної сівалки. Розроблено питання з охорони праці при експлуатації сівалок. Виконано економічне обґрунтування запропонованого удосконалення. Zaproponovane udoskonalennia protsesu dozuvannia dozvolyt zmenshyty kilkist propuskiv nasinnia ta pidvyshchyt tochnist vysivu nasinnia za rakhunok zaproponovanoi konstruktsii rozvantazhuvacha komirok dlia dyskovykh vysivnykh aparativ pnevmomekhanichnykh sivalok. Vykorystavshy vykhidni dani kafedry traktoriv i silskohospodarskykh mashyn provedeno teoretychni ta laboratorni doslidzhennia. Provedeno rozrakhunky ta vstanovleno zalezhnosti tochnosti vysivu nasinnia vid formy ta rozmiriv rozvantazhuvacha komirok dozatora pnevmomekhanichnoi sivalky. Rozrobleno metodyku ta provedeno doslidzhennia vplyvu konstruktyvno-tekhnolohichnykh parametriv dozuiuchoho prystroiu na yakisni pokaznyky roboty udoskonalenoi sivalky. Za rezultatamy provedenykh teoretychnykh ta laboratornykh doslidzhen vstanovleno optymalni znachennia konstruktyvno-tekhnolohichnykh parametriv dozuiuchoho prystroiu zdatnykh zabezpechyty nailipshi pokaznyky roboty (tochnist vysivu, koefitsiient variatsii) pnevmomekhanichnoi sivalky. Rozrobleno pytannia z okhorony pratsi pry ekspluatatsii sivalok. Vykonano ekonomichne obgruntuvannia zaproponovanoho udoskonalennia.
Pidvyshchennia tochnosti vysivu shliakhom udoskonalennia protsesu dozuvannia nasinnia pnevmomekhanichnoi sivalky
Keywords: точний висів; tochnyi vysiv; насіння; nasinnia; висівний апарат; vysivnyi aparat; коефіцієнт варіації розподілення насіння; koefitsiient variatsii rozpodilennia nasinnia; дозатор; dozator; висівний диск; vysivnyi dysk