Тенденції розвитку екотуристичної діяльності в Дніпропетровській області - Безугла, Людмила Сергіївна; Bezuhla, Lyudmyla (Науково-дослідний центр індустріальних проблем розвитку НАН України, 2020)
У статті виконано статистичний аналіз і розроблено прогнози основних показників діяльності суб’єктів господарювання у сфері екотурис¬тичної діяльності на прикладі Дніпропетровської області. Розраховано коефіцієнти кореляції Пірсона, Спірмена і Фехнера для визначення коре¬ляційного зв’язку між доходами від надання туристичних послуг і операційними витратами суб’єктів туристичної діяльності (туроператорів і турагентів) у регіоні. Визначено стратегічні напрями активізації розвитку екотуристичної діяльності в Дніпропетровській області, серед яких: створення належних інституційних умов і відповідного правового середовища, що полягає у розробленні та прийнятті Закону України «Про сільський зелений туризм», регіональної програми розвитку екологічного туризму, внесенні змін і доповнень до Стратегії розвитку на період до 2027 року і Плану заходів з її реалізації у 2021–2023 роках; економічна підтримка розвитку екотуризму шляхом публічно-приватного партнерства задля залучення приватних інвестицій, краудфандингу, пільгового кредитування власників садиб для модернізації осель, підвищення кваліфікації, рекламування діяльності; реалізація стимулюючих і заохочувальних механізмів забезпечення функціонування об’єктів екотуристичної інфра¬структури; формування дієвої системи забезпечення якості екотуристичних послуг, яка базуватиметься на потребах споживача, гарантува¬тиме базові стандарти, включатиме критерії захисту навколишнього природного середовища. The author of the article has carried out statistical analysis and has made some forecasts concerning the main indicators of economic entities in ecotourism, tak-ing the Dnipropetrovsk region as an example. The correlation coefficients suggested by Pearson, Spearman and Fechner have been calculated to determine the correlation between revenues received from the provision of tourist services and operating expenditures of tourism businesses (tour operators and travel agents) in the region. Strategic directions of the intensification of ecotourism activity development in the Dnipropetrovsk region have been determined, namely: creating appropriate institutional conditions and legal environment, meaning the design and adoption of the Law of Ukraine On Rural Green Tourism, a regional program of ecotourism development, changes and amendments to the Strategy development for the period up to 2027 and the Road Map for its implementation in 2021-2023; economic support of ecotourism development through public-private partnerships, which would attract private investment and crowdfunding, guarantee preferential lending to farmstead owners to modernize their lodgings, receive training or run promotional campaigns; the implementation of stimulating and encouraging mechanisms to ensure the work of ecotourism infrastructure facilities; creation of an effective quality assurance system for ecotourism services, which will be based on the consumers’ needs, guarantee fundamental standards, include environmental protection criteria.
Ecotourism development trends in the Dnipropetrovsk region
Keywords: кореляційний аналіз; correlation analysis; екотуристична діяльність; ecotourism activities; методи прогнозування; forecasting methods; показники; indicators; модернізація економіки; modernization of the economy; cтатистичний аналіз; statistical analysis; стратегічні напрямки; strategic directions