Новітні підходи та перспективи лікування міксоматозної дегенерації мітрального клапана у собак - Cуслова, Наталія Іванівна; Suslova, Natalіya; Suslova, N. I.; Suslova, N.; Suslova, Natalia; Семьонов, Олександр Володимирович; Semonov, Oleksandr; Semyonov, O. V.; Semyonov, A.; Semyonov, Aleksandr; Semionov, A.; Semionov, O. V.; et al. (My University, 2025)
Міксоматозна дегенерація мітрального клапана (МДМК) є найпоширенішою набутою патологією серця у собак дрібних та середніх порід, що призводить до розвитку хронічної серцевої недостатності. У статті узагальнено сучасні дані (2020–2025 рр.) щодо нових напрямів у діагностиці, терапії та профілактиці МДМК. Особливу увагу приділено перспективним біомаркерам (мікроРНК, SERPINH1, CILP1), інноваційним лікарським засобам (ARNI, SGLT2-інгібітори, антифібротичні агенти), а також підходам до індивідуалізації лікування залежно від породи, віку та супутніх захворювань. Окремо висвітлено нові технології про клітинну та генну терапію, нанотехнології й малоінвазивні хірургічні методики (TEER). Myxomatous mitral valve degeneration (MMVD) is the most common acquired heart disease in small and medium-sized dogs, leading to the development of chronic heart failure. The article summarizes current data (2020–2025) on new directions in the diagnosis, therapy and prevention of MVMD. Particular attention is paid to promising biomarkers (microRNA, SERPINH1, CILP1), innovative drugs (ARNI, SGLT2 inhibitors, antifibrotic agents), as well as approaches to individualizing treatment depending on breed, age and comorbidities. New technologies on cell and gene therapy, nanotechnology and minimally invasive surgical techniques (TEER) are separately highlighted.
New approaches and prospects for the treatment of myxomatous degeneration of the mitral valve in dogs
Cуслова Наталія Іванівна https://orcid.org/0000-0001-9500-9224 Семьонов Олександр Володимирович https://orcid.org/0000-0002-8562-4108
Keywords: міксоматозна дегенерація мітрального клапана; myxomatous degeneration of the mitral valve; собаки; dogs; біомаркери; biomarkers; персоналізована терапія; personalized therapy; SGLT2-інгібітори; SGLT2 inhibitors; стовбурові клітини; stem cells; генна терапія; gene therapy