Вплив агрокліматичних умов степової зони України на врожайність зернових культур - Головатая, Олена Іванівна; Holovataia, Olena Ivanivna (Дніпровський держ. агр.-екон. у-т, 2022)
Для мінімізації впливу негативних умов клімату (надмірне зволоження або екстремальні денні температури) буде превентивним заходом застосування необхідних технологічних методів та агротехнічних заходів, що будуть сприяти найкращій реалізації наявного генетичного потенціалу насіннєвого матеріалу сортів як вітчизняної, так і зарубіжної селекції. Для цього слід перенести строки сівби для проходження критичного періоду росту і розвитку в сприятливий за ГТК період, проводити штучне зволоження для підтримання ГТК на рівні 0,7–1 одиниць. Dlia minimizatsii vplyvu nehatyvnykh umov klimatu (nadmirne zvolozhennia abo ekstremalni denni temperatury) bude preventyvnym zakhodom zastosuvannia neobkhidnykh tekhnolohichnykh metodiv ta ahrotekhnichnykh zakhodiv, shcho budut spryiaty naikrashchii realizatsii naiavnoho henetychnoho potentsialu nasinnievoho materialu sortiv yak vitchyznianoi, tak i zarubizhnoi selektsii. Dlia tsoho slid perenesty stroky sivby dlia prokhodzhennia krytychnoho periodu rostu i rozvytku v spryiatlyvyi za HTK period, provodyty shtuchne zvolozhennia dlia pidtrymannia HTK na rivni 0,7–1 odynyts.
Vplyv ahroklimatychnykh umov stepovoi zony Ukrainy na vrozhainist zernovykh kultur
Keywords: вологозабезпеченість; volohozabezpechenist; сума ефективних температур; suma efektyvnykh temperatur; врожайність зерна; vrozhainist zerna; пшениця озима; pshenytsia ozyma; ячмінь; yachmin; кукурудза; kukurudza; зона Степу України; zona Stepu Ukrainy; гідротермічний індекс Селянинова; hidrotermichnyi indeks Selianynova; протеїн; protein; економічна ефективність; ekonomichna efektyvnist