Використання ферментних препаратів у годівлі свиней в приватному підприємстві «Затишне-Агро» Кам’янського району Дніпропетровської області - Левицький, Василь; Levytskyi, Vasyl (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2025)
Сучасні раціони тварин містять дедалі більше місцевих зернових інгредієнтів – пшениці, ячменю, вівса, жита, кукурудзи, соняшникового та соєвого шротів, макухи. Ці компоненти багаті на некрохмалисті полісахариди та інші антипоживні речовини, які не лише не засвоюються організмом, а й знижують доступність інших поживних елементів. У тварин з однокамерним шлунком кількість власних ферментів недостатня для ефективного розщеплення целюлози, геміцелюлози, лігніну, пектину, фітатів та інших складних високомолекулярних сполук. Саме тому ферментні препарати є особливо корисними для моногастричних тварин, зокрема під час годівлі молодняку та в період відлучення, коли активність лактази знижується, а власна ферментна система ще недостатньо розвинена. Додаткове введення ферментних препаратів доцільне також у разі порушень ферментативних процесів у шлунково-кишковому тракті. Нашими дослідженнями було встановлено, що використання ферментної добавки «Натузим» сприяло підвищенню рівня рентабельності у дослідної групи на 3,7 %, що свідчить про економічну доцільність використання ферментної добавки. Тому наша робота була присвячена вивченню саме ферментів у годівлі молодняку свиней. Suchasni ratsiony tvaryn mistiat dedali bilshe mistsevykh zernovykh inhrediientiv – pshenytsi, yachmeniu, vivsa, zhyta, kukurudzy, soniashnykovoho ta soievoho shrotiv, makukhy. Tsi komponenty bahati na nekrokhmalysti polisakharydy ta inshi antypozhyvni rechovyny, yaki ne lyshe ne zasvoiuiutsia orhanizmom, a y znyzhuiut dostupnist inshykh pozhyvnykh elementiv. U tvaryn z odnokamernym shlunkom kilkist vlasnykh fermentiv nedostatnia dlia efektyvnoho rozshcheplennia tseliulozy, hemitseliulozy, lihninu, pektynu, fitativ ta inshykh skladnykh vysokomolekuliarnykh spoluk. Same tomu fermentni preparaty ye osoblyvo korysnymy dlia monohastrychnykh tvaryn, zokrema pid chas hodivli molodniaku ta v period vidluchennia, koly aktyvnist laktazy znyzhuietsia, a vlasna fermentna systema shche nedostatno rozvynena. Dodatkove vvedennia fermentnykh preparativ dotsilne takozh u razi porushen fermentatyvnykh protsesiv u shlunkovo-kyshkovomu trakti. Nashymy doslidzhenniamy bulo vstanovleno, shcho vykorystannia fermentnoi dobavky «Natuzym» spryialo pidvyshchenniu rivnia rentabelnosti u doslidnoi hrupy na 3,7 %, shcho svidchyt pro ekonomichnu dotsilnist vykorystannia fermentnoi dobavky. Tomu nasha robota bula prysviachena vyvchenniu same fermentiv u hodivli molodniaku svynei.
Vykorystannia fermentnykh preparativ u hodivli svynei v pryvatnomu pidpryiemstvi «Zatyshne-Ahro» Kamianskoho raionu Dnipropetrovskoi oblasti
Keywords: раціон; ratsion; БАР; BAR; мікроклімат; mikroklimat; інтенсивність росту; intensyvnist rostu; мульти-ферментний препарат; multy-fermentnyi preparat; динаміка живої маси; dynamika zhyvoi masу; вентиляція; ventyliatsiia; температура; temperatura; відгодівля; vidhodivlia