Особливості структурно-функціональної організації та морфогенезу лімфоїдних структур слизової оболонки тонкої кишки в мускусних качок - Гаврилін, Павло Миколайович; Gavrilin, P.; Gavrilin, P. N.; Gavrylin, P.; Gavrylin, P. M.; Havrylin, P. M.; Havrylin, P.; Gavrilin, Pavlo; Gavrilin, Pavel; Gavrilin, P. M.; Барсукова, Віта Володимирівна; Barsukova, V.; et al. (Дніпропетровський ДАУ, 2012)
Встановлено, що лімфоїдні структури в слизовій оболонці тонкої кишки клінічно здорових невакцинованих мускусних качок, формуються тільки к 25- 60 добовому віку, а агрегати лімфатичних вузликів (пейерові бляшки) локалізуються виключно в порожній та клубовій кишках. Морфологічні маркери імунокомпетентності – (лімфатичні вузлики) присутні в пейерових бляшках на всіх етапах їх формування, а пік їхнього розвитку припадає на 150 – 210- добу життя птиці. Основну масу лімфатичних вузликів в пейерових бляшках складають вузлики без центрів розмноження, а загальна площа лімфатичних вузликів менша відповідного показника дифузної лімфоїдної тканини, за винятком бляшок порожньої кишки 25-, 30-, 150 та 210- добових качок. Установлено, что лимфоидные структуры в слизистой оболочке тонкой кишки клинически здоровых невакцинированных мускусных уток формируются только к 25 - 60 суточному возрасту, а агрегаты лимфатических узелков (пейеровы бляшки) локализуются исключительно в тощей и подвздошной кишках. Морфологические маркеры иммунокомпетентности – (лимфатические узелки) присутствуют в пейеровых бляшках на всех этапах их формирования, а пик их развития приходится на 150-210 сутки жизни птицы. Основную массу лимфатических узелков в пейеровых бляшках составляют узелки без центров размножения, а общая площадь лимфатических узелков меньше соответствующего показателя диффузной лимфоидной ткани, за исключением бляшек тощей кишки 25-, 30-, 150- и 210- суточных уток. It is set that lymphoid structures in the lining of the small intestine of clinically healthy, not vaccinated Muscy ducks are formed only in the 25-60 day age, and aggregates of lymphoid nodules (peyer’s patches) localized exclusively in the jejunum and cecal. Morphological markers imunokompetentency - lymphoid nodules present in the peyer’s patches at all stages of their formation, and the peak of their development accounting for 150 - 210 day life bird. The main mass of lymphoid nodules in peyer’s patches nodules are not breeding centers, and a total area of lymphoid nodules less relevant indicator of diffuse lymphoid tissue, except for peyer’s patches jejunum 25 -, 30 -, 150 and 210 day old ducks.
Особенности структурно-функциональной организации и морфогенез лимфоидных структур слизистой оболочки тонкой кишки у мускусных уток
The structure- functionale organization and morphogenesis lymphoid structures in small intestine of muscy ducks
Гаврилін Павло Миколайович http://orcid.org/0000-0003-3386-1475 Барсукова Віта Володимирівна https://orcid.org/0000-0002-2084-6850
Keywords: мускусні качки; muscy ducks; пейерові бляшки; payer’s patches; лімфатичні вузлики; lymphoid nodules; дванадцятипала; duodenal; порожня та клубова кишки; cecal and jejunely