Обґрунтування екологічної безпеки зрошувальних меліорацій в Степу України - Онопрієнко, Дмитро Михайлович; Onopryenko, Dmytro; Шульдішов, Г. О.; Shuldishov, G. О. (Інтернет-спільнота «Промислова екологія", 2011)
Запропоновані екологічні обмеження для оптимального функціонування агро екосистем при зрошувальних меліораціях. Вони розроблені для трьох основних блоків: вода, грунт і рослина. Водоспоживання і водний режим грунтів розділений на підсистеми. В підсистемі «техніка і технологія поливу» екологічні обмеження повинні бути направлені на способи поливу , що не порушують систему грунту і режими зрошення, що не спричиняють негативних налідків. Підсистема «температурний режим грунтів» направлена на опримизацію температурного режиму кореневмісного шару грунту. Підсистема «сольовий режим грунтів» направлена на попередження підняття рівня підгрунтових вод, зниження ступеня засолення і комплекс заходів, що впливають на динаміку і хімізм засолення. Підсистема «поживний режим грунтів» передбачає розгорнуте відтворення родючості грунтів для сталого функціонування агро екосистеми. Завдання вирішується застосуванням добрив при оптимальному режимі зрошення для збільшення продуктивності сільськогосподарських культур. Ecological restrictions for the optimal functioning of agro-ecosystems in irrigated irrigation are proposed. They are designed for three main blocks: water, soil and plant. Water consumption and soil water regime are divided into subsystems. In the "irrigation technology" subsystem, environmental restrictions should be directed to irrigation practices that do not disturb the soil system and irrigation regimes, which do not cause adverse effects. The subsystem "soil temperature regime" is aimed at updating the temperature regime of the root soil layer. The subsystem "salt regime of soils" is aimed at preventing the raising of the groundwater level, reducing the degree of salinization and a set of measures that affect the dynamics and chemistry of salinization. The Soil Nutrient Subsystem provides extensive reproduction of soil fertility for the sustainable functioning of the agro-ecosystem. The problem is solved by the application of fertilizers with the optimal irrigation regime to increase the productivity of crops.
Substantiation of ecological safety of irrigation land in the Steppe of Ukraine
Keywords: водний режим грунтів; water regime of soils; способи поливу; ways of watering; родючость грунтів; soil fertility; продуктивність сільськогосподарських культур; productivity of crops