Оптимізація мінерального живлення курей-несучок у приватному підприємстві «ДОН» Кам’янського району Дніпропетровської області - Кулініч, Є. С.; Kulinich, Ye. S. (Дніпровський ДАЕУ, 2024)
Для зниження рівня негативного впливу антипоживних сполук рослинних компонентів комбікормів (некрохмалистих полісахаридів і фітатів) на організм птиці м’ясного і яєчного напряму продуктивності та підвищення перетравності та засвоюваності поживних речовин її раціони збагачують ферментними препаратами. Завдяки цьому підвищується м’ясна і яєчна продуктивність птиці, покращуються харчові якості продукції. Тому для птиці особливо актуальним є збагачення комбікормів ферментативними препаратами. Цій теми і була присвячена магістерська робота. У процесі проведення науково-дослідного експерименту було з’ясовано, що застосування селено-органічного препарату ДАФС-25 протягом місяця курам-несучкам яєчного кросу «Хайсекс-коричневий» наприкінці їх продуктивного періоду нормалізує обмін речовин та супроводжується збільшенням у крові морфологічних показників. Введення препарату до раціону курей яєчного кросу «Хайсекс-коричневий» за 1 місяць до передбачуваного терміну економічно доцільної експлуатації їх дозволяє зберегти високий рівень несучості та продовжити продуктивний період на 30 днів. В експериментальних умовах несучість курей дослідної групи по днях коливалася від 70 до 100%, а в контрольній від 70 до 42,3%. В останній день експерименту несучість курей дослідної групи дорівнювала 85,7%, а контрольній 57,1%. несучість курей дослідної групи становила 83,2%, а контрольної 56,2%. Хімічний склад стегнових і грудних м'язів тушок птиці дослідної і контрольної групи, забитих наприкінці експерименту суттєво не відрізнявся. Для подовження технологічного періоду експлуатації курок-несучок, збільшення рівня їх продуктивності, поліпшення якості яєць і м'яса пропонуємо в раціон курей вводити селено-органічний препарат ДАФС-25 за 30 днів до закінчення економічно вигідного терміну їх використання, що склався в господарстві. In the course of conducting a scientific research experiment, it was found that the use of the selenium-organic preparation DAFS-25 for a month to laying hens of the egg cross "Hisex-brown" at the end of their productive period normalizes metabolism and is accompanied by an increase in morphological indicators in the blood. The introduction of the preparation into the diet of laying hens of the egg cross "Hisex-brown" 1 month before the expected period of economically feasible exploitation allows them to maintain a high level of egg production and extend the productive period by 30 days. Under experimental conditions, the egg production of the hens of the experimental group varied from 70 to 100% by day, and in the control from 70 to 42.3%. On the last day of the experiment, the egg production of the hens of the experimental group was 85.7%, and the control 57.1%. The egg production of the hens of the experimental group was 83.2%, and the control 56.2%. To extend the technological period of operation of laying hens, increase their productivity, and improve the quality of eggs and meat, we suggest introducing the selenium-organic preparation DAFS-25 into the diet of chickens 30 days before the end of the economically advantageous period of their use, which has developed in the farm.
Optymizatsiia mineralnoho zhyvlennia kurei-nesuchok u pryvatnomu pidpryiemstvi «DON» Kamianskoho raionu Dnipropetrovskoi oblasti
Keywords: продуктивність; productivity; кури-несучки; laying hens; крос Хайсекс-коричневий; Highsex-brown cross; селено-органічний препарат; selenium-organic preparation