Мультиграммовий синтез 3,4- і 3,6-дигідро-2-хітіопіран-1,1-діоксидів та особливості їх - Чабаненко, Роман; Chabanenko, Roman; Миколенко, Світлана; Mykolenko, Svitlana; Козирев, Євген; Kozirev, Eugene; Пальчиков, Віталій; Palchykov, Vitalii (Університет Східної Англії Норвич, Норфолк, Великобританія, 2018)
Представлено новий чотириступінчастий синтез 3,4- і 3,6-дигідро-2Н-тіопран-1,1-діоксидів з дигідро-2Н-тіопіран-3 (4Н) -ону. Названі сполуки синтезують, починаючи з окислення кетону 30% -ним водним розчином пероксиду водню в суміші AcOH-Ac2O. Потім кетогрупу редукують боргидридом натрію з подальшим мезилированием і видаленням метансульфонової кислоти в основних умовах (піридин для 3,4-ізомеру і водного NaOH для 3,6-ізомеру). Ця послідовність є більш простою, ніж раніше відомі методи, використовує більш дешеві і більш доступні реагенти, і призводить до 2Н-тіопран-1,1-діоксидів на мультиграмному масштабі з 64% і 74% загального виходу відповідно. Структуру і чистоту сполук підтверджували методами 2D ЯМР і ГХМС. Запропонований спосіб розширює засоби доступу до функціоналізованих циклічних сульфонів в якості будівельних блоків у синтезі комбінаторних бібліотек нових біологічно активних сполук. A new four-step synthesis of 3,4- and 3,6-dihydro-2H-thiopran-1,1-dioxides from dihydro-2H-thiopyran-3(4H)-one is reported. The title compounds are synthesized starting with oxidation of the ketone with a 30% aqueous solution of hydrogen peroxide in a mixture of AcOH-Ac2O. The keto group is then reduced by sodium borohydride followed by mesylation and elimination of methanesulfonic acid under basic conditions (pyridine for 3,4-isomer and aqueous NaOH for 3,6-isomer). This sequence is simpler, than previously known methods, uses cheaper and more readily available reagents, and leads to 2H-thiopran-1,1-dioxides on multigram scale with 64% and 74% total yields, respectively. The structure and purity of the compounds were confirmed by 2D NMR and GCMS methods. The proposed method expands the means to access functionalized cyclic sulfones as building blocks in the synthesis of combinatorial libraries of new biologically active compounds.
Multigram scale synthesis of 3,4- and 3,6-dihydro-2Hthiopyran 1,1-dioxides and features of their NMR
Keywords: циклічні сульфони;; 2D NMR; cyclic sulfones;; окислення;; oxidation;; скорочення;; reduction;; тіопін; thiopyrans