Публічне управління загальною середньою освітою в умовах децентралізації влади - Сарман, Наталія Сергіївна; Sarman, Nataliia (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2022)
Об’єкт дослідження – суспільні відносини, які виникають у сфері освіти. Предмет дослідження – розвиток публічного управління системою загальної середньої освіти в умовах децентралізації влади. Мета дипломної роботи магістра – узагальнення підходів до розгляду публічного управління системою загальної середньої освіти та визначення напрямів його розвитку в умовах децентралізації влади на прикладі м. Нікополя. Методи дослідження. Метод аналізу та синтезу використовувався на всіх рівнях навчання, особливо для набуття знань про підходи до державного управління у сфері загальної середньої освіти на сучасному етапі розвитку держави та суспільства. На основі порівняльного методу враховано зарубіжний досвід державного управління у цій сфері. Метод класифікації дав змогу визначити основні методи управління освітою за моделлю управління освітою. Результати дослідження можуть бути використані в практичній діяльності місцевих рад та їх виконавчих органів, які здійснюють функції управління освітою на рівні міста. Obiekt doslidzhennia – suspilni vidnosyny, yaki vynykaiut u sferi osvity. Predmet doslidzhennia – rozvytok publichnoho upravlinnia systemoiu zahalnoi serednoi osvity v umovakh detsentralizatsii vlady. Meta dyplomnoi roboty mahistra – uzahalnennia pidkhodiv do rozghliadu publichnoho upravlinnia systemoiu zahalnoi serednoi osvity ta vyznachennia napriamiv yoho rozvytku v umovakh detsentralizatsii vlady na prykladi m. Nikopolia. Metody doslidzhennia. Metod analizu ta syntezu vykorystovuvavsia na vsikh rivniakh navchannia, osoblyvo dlia nabuttia znan pro pidkhody do derzhavnoho upravlinnia u sferi zahalnoi serednoi osvity na suchasnomu etapi rozvytku derzhavy ta suspilstva. Na osnovi porivnialnoho metodu vrakhovano zarubizhnyi dosvid derzhavnoho upravlinnia u tsii sferi. Metod klasyfikatsii dav zmohu vyznachyty osnovni metody upravlinnia osvitoiu za modelliu upravlinnia osvitoiu. Rezultaty doslidzhennia mozhut buty vykorystani v praktychnii diialnosti mistsevykh rad ta yikh vykonavchykh orhaniv, yaki zdiisniuiut funktsii upravlinnia osvitoiu na rivni mista.
Publichne upravlinnia zahalnoiu serednoiu osvitoiu v umovakh detsentralizatsii vlady
Keywords: загальна середня освіта; general secondary education; публічне управління; public administration; децентралізація влади; decentralization of power; органи місцевого самоврядування; local self-government bodies; державно-громадське управління загальною середньою освітою; state-public administration of general secondary education; громадський контроль; public control; громадський моніторинг; public monitoring; батьківське самоврядування; parental self-government