Вплив елементів технології вирощування пшениці озимої на її врожайність в умовах фермерського господарства «Гравіс» Кропивницького району Кіровоградської області - Дьомов, Ілля Сергійович; Domov, Illia Serhiiovych (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2024)
Зараз світове виробництво зерна пшениці становить близько 778 млн. тонн і ринок зерна залишається найбільшим за сільськогосподарською сировиною. Світовий обсяг експорту зерна пшениці постійно збільшується і на цей період становить близько 160 млн. тонн. Лідери з обробітку зерна пшениці – це Китай, Індія. Світова врожайність пшениці становить 3,3 т/га. Прогноз виробництва зернових культур у 2024 році показує збільшення виробництва та становить 2841 млн тонн, що більше ніж у попередні роки. Споживання пшениці в сезоні планується до 795 млн. тонн. У вирішенні продовольчої проблеми в степовій зоні особливе значення має виробництво продукції пшениці озимої. В отриманні високих та запрограмованих урожаїв озимої пшениці з високими показниками якості зерна, поряд з макродобривами, велику актуальність набуває використання біологічних препаратів, біологічно активних речовин та мікроелементів. Інші вчені невеликі дози споживання рослинами мікроелементів рекомендують компенсувати листовими підживленнями з одночасним використанням біопрепаратів та стимуляторів росту. Ефективність їх зростає при використанні багатокомпонентних бакових сумішей при застосуванні яких можна побудувати повноцінну систему захисту рослин та знизити витрати на виробництво зерна. Однак при вирощуванні озимої пшениці цей агроприйом широко не використовується. У зв'язку з цим визначення оптимальних схем догляду за рослинами пшениці озимої залишається актуальною проблемою сучасного агробізнесу. Zaraz svitove vyrobnytstvo zerna pshenytsi stanovyt blyzko 778 mln. tonn i rynok zerna zalyshaietsia naibilshym za silskohospodarskoiu syrovynoiu. Svitovyi obsiah eksportu zerna pshenytsi postiino zbilshuietsia i na tsei period stanovyt blyzko 160 mln. tonn. Lidery z obrobitku zerna pshenytsi – tse Kytai, Indiia. Svitova vrozhainist pshenytsi stanovyt 3,3 t/ha. Prohnoz vyrobnytstva zernovykh kultur u 2024 rotsi pokazuie zbilshennia vyrobnytstva ta stanovyt 2841 mln tonn, shcho bilshe nizh u poperedni roky. Spozhyvannia pshenytsi v sezoni planuietsia do 795 mln. tonn. U vyrishenni prodovolchoi problemy v stepovii zoni osoblyve znachennia maie vyrobnytstvo produktsii pshenytsi ozymoi. V otrymanni vysokykh ta zaprohramovanykh urozhaiv ozymoi pshenytsi z vysokymy pokaznykamy yakosti zerna, poriad z makrodobryvamy, velyku aktualnist nabuvaie vykorystannia biolohichnykh preparativ, biolohichno aktyvnykh rechovyn ta mikroelementiv. Inshi vcheni nevelyki dozy spozhyvannia roslynamy mikroelementiv rekomenduiut kompensuvaty lystovymy pidzhyvlenniamy z odnochasnym vykorystanniam biopreparativ ta stymuliatoriv rostu. Efektyvnist yikh zrostaie pry vykorystanni bahatokomponentnykh bakovykh sumishei pry zastosuvanni yakykh mozhna pobuduvaty povnotsinnu systemu zakhystu roslyn ta znyzyty vytraty na vyrobnytstvo zerna. Odnak pry vyroshchuvanni ozymoi pshenytsi tsei ahropryiom shyroko ne vykorystovuietsia. U zviazku z tsym vyznachennia optymalnykh skhem dohliadu za roslynamy pshenytsi ozymoi zalyshaietsia aktualnoiu problemoiu suchasnoho ahrobiznesu.
Vplyv elementiv tekhnolohii vyroshchuvannia pshenytsi ozymoi na yii vrozhainist v umovakh fermerskoho hospodarstva «Hravis» Kropyvnytskoho raionu Kirovohradskoi oblasti
Keywords: пшениця озима; pshenytsia ozyma; мінеральні добрива; mineralni dobryva; сільськогосподарська культура; silskohospodarska kultura; зерно; zerno; ґрунт; grunt