Показники довгострокової адаптації та їх зв'язок з ознаками відтворювальних якостей свиноматок великої білої породи - Халак, В. І.; Khalak, V. I.; Чернявський, С. Є.; Chernyavsky, S. E.; Чегорка, П. Т.; Chegorka, P. T.; Горчанок, Анна Володимирівна; Horchanok, Anna; Horchanok, A.; Horchanok, A. V. (Дніпровський ДАЕУ, 2020)
В статті наведено результати досліджень показників довгострокової адаптації та їх зв'язок з ознаками відтворювальних якостей свиноматок великої білої породи. Встановлено, що тварини основного стада характеризуються високими показниками довгострокової адаптації (індекс «рівень адаптації» дорівнює 11,87±0,709 бала), а за показниками відтворювальних якостей відповідають мінімальним вимогам І класу та класу «еліта». Кількість свиноматок в стаді, від яких одержано за період племінного використання 100 і більше живих поросят становить 14,51 %. Кількість достовірних кореляційних зв’язків різної сили та напрямку між показниками довгострокової адаптації та ознаками відтворювальних якостей дорівнює 78,57 %. Максимальну прибавку додаткової продукції (2,53 %) та її вартість (127,10 грн.) одержано від свиноматок класу М- (індекс «рівень адаптації» коливається у межах від 6,55 до 8,08 бала). The article presents the results of studies of indicators of long-term adaptation and their relationship with the signs of reproductive qualities of large white sows. It was established that the animals of the main herd are characterized by high rates of long-term adaptation (the “adaptation level” index is 11.87 ± 0.709 points), and in terms of reproductive qualities they meet the minimum requirements of class I and class “elite”. The number of sows in the herd from which 100 or more live piglets were obtained during the breeding period is 14.51%. The number of reliable correlations of various strengths and directions between indicators of long-term adaptation and signs of reproductive qualities is 78.57%. The maximum increase in additional production (2.53%) and its value (127.10 UAH) was obtained from sows of class M- (the “adaptation level” index ranges from 6.55 to 8.08 points).
Indicators of long-term adaptation and their relationship with the reproductive qualitys of large white sows
Горчанок Анна Володимирівна https://orcid.org/0000-0003-0103-1477
Keywords: економічна ефективність; economic efficiency; свині; pigs; довгострокова адаптація; long-term adaptation; відтворювальні якості; reproductive qualities; кореляція; correlation