Вітамін А : його роль в організмі тварин - Малютіна, О.; Maliutina, O.; Галузіна, Людмила Ігорівна; Galuzina, Liudmyla; Haluzina, Liudmyla; Galyzina, Liudmyla; Galuzina, Lyudmila I.; Galuzina, L.; Galuzina, L. I.; Galyzina, L. I.; Galuzina, Lyudmila; Haluzina, L. I. (Дніпровський ДАЕУ, 2025)
У роботі висвітлено біологічну роль вітаміну А в організмі тварин, його форми, джерела надходження та основні фізіологічні функції. Показано значення ретинолу для забезпечення зору, підтримання імунітету, росту, репродуктивної функції, регенерації епітеліальних тканин і антиоксидантного захисту. Розглянуто особливості забезпечення вітаміном А різних видів тварин, а також наслідки його дефіциту та надлишку, що можуть негативно впливати на здоров’я, розвиток і продуктивність тварин. U roboti vysvitleno biolohichnu rol vitaminu A v orhanizmi tvaryn, yoho formy, dzherela nadkhodzhennia ta osnovni fiziolohichni funktsii. Pokazano znachennia retynolu dlia zabezpechennia zoru, pidtrymannia imunitetu, rostu, reproduktyvnoi funktsii, reheneratsii epitelialnykh tkanyn i antyoksydantnoho zakhystu. Rozghlianuto osoblyvosti zabezpechennia vitaminom A riznykh vydiv tvaryn, a takozh naslidky yoho defitsytu ta nadlyshku, shcho mozhut nehatyvno vplyvaty na zdorovia, rozvytok i produktyvnist tvaryn.
Vitamin A : yoho rol v orhanizmi tvaryn
Галузіна Людмила Ігорівна http://orcid.org/0000-0003-0478-0027
Keywords: вітамін А; vitamin A; ретинол; retynol; гіповітаміноз; hipovitaminoz; тварини; tvaryny