Удосконалення системи менеджменту аграрного підприємства - Дементієнко, Тетяна Володимирівна; Dementiienko, Tetiana (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2022)
Об’єктом дослідження є процеси менеджменту господарською та економічною діяльністю аграрного підприємства. Предметом дослідження є теоретичні засади, методичні положення щодо системи менеджменту ФГ «НІКА» ПАВЛЕНКО О.О. Метою роботи є вивчення теоретичних засад управління бізнесовими процесами в сільськогосподарському підприємстві, а також його удосконалення шляхом впровадження виробничої стратегії до внутрішньогосподарської діяльності фермерського господарства. Методи досліджень: методи аналізу; порівняльний метод; статистичні методи: трендовий аналіз, кореляційно-регресійний аналіз; аналіз рядів динаміки, метод порівняльного аналізу відносних величин, АВС аналіз, XYZ аналіз, BCG аналіз, SWOT аналіз, експертний аналіз, проектний аналіз, економіко-математичне моделювання. Досліджено загальні теоретичні підходи до системи менеджменту аграрних підприємств. Розглянуто спектр управлінських рішень щодо обрання найбільш оптимальних систем менеджменту агроформувань під час функціонування в умовах кризи. Вивчено наявний стан управління фермерським господарством. Розроблено шляхи стабілізації та протидії кризи для базового фермерського господарства з врахуванням удосконалення процесів виробництва та реалізації рослинницької продукції на підставі інструментів стратегічного менеджменту, проектного аналізу, економіко-математичного моделювання та економічного аналізу. Запропоновано оптимізувати посівні площі із введенням до сівозміни гречки та контурних посівів фацелії, як медоносних культур, на базі чого доцільно впровадити виробництво бджоло продукції з подальшим експортом до Німеччини. Положення роботи щодо вдосконалення складових системи менеджменту за рахунок впровадження до виробничої програми нових культур, бізнес-розвитку медівництва та оптимізації його виробничої структури одержали практичну оцінку для діяльності господарства. Результати окремих досліджень впроваджені до роботи фермерського господарства «НІКА» ПАВЛЕНКО О.О. Знам’янського району Кіровоградської області. Obiektom doslidzhennia ye protsesy menedzhmentu hospodarskoiu ta ekonomichnoiu diialnistiu ahrarnoho pidpryiemstva. Predmetom doslidzhennia ye teoretychni zasady, metodychni polozhennia shchodo systemy menedzhmentu FH «NIKA» PAVLENKO O.O. Metoiu roboty ye vyvchennia teoretychnykh zasad upravlinnia biznesovymy protsesamy v silskohospodarskomu pidpryiemstvi, a takozh yoho udoskonalennia shliakhom vprovadzhennia vyrobnychoi stratehii do vnutrishnohospodarskoi diialnosti fermerskoho hospodarstva. Metody doslidzhen: metody analizu; porivnialnyi metod; statystychni metody: trendovyi analiz, koreliatsiino-rehresiinyi analiz; analiz riadiv dynamiky, metod porivnialnoho analizu vidnosnykh velychyn, AVS analiz, XYZ analiz, BCG analiz, SWOT analiz, ekspertnyi analiz, proektnyi analiz, ekonomiko-matematychne modeliuvannia. Doslidzheno zahalni teoretychni pidkhody do systemy menedzhmentu ahrarnykh pidpryiemstv. Rozghlianuto spektr upravlinskykh rishen shchodo obrannia naibilsh optymalnykh system menedzhmentu ahroformuvan pid chas funktsionuvannia v umovakh kryzy. Vyvcheno naiavnyi stan upravlinnia fermerskym hospodarstvom. Rozrobleno shliakhy stabilizatsii ta protydii kryzy dlia bazovoho fermerskoho hospodarstva z vrakhuvanniam udoskonalennia protsesiv vyrobnytstva ta realizatsii roslynnytskoi produktsii na pidstavi instrumentiv stratehichnoho menedzhmentu, proektnoho analizu, ekonomiko-matematychnoho modeliuvannia ta ekonomichnoho analizu. Zaproponovano optymizuvaty posivni ploshchi iz vvedenniam do sivozminy hrechky ta konturnykh posiviv fatselii, yak medonosnykh kultur, na bazi choho dotsilno vprovadyty vyrobnytstvo bdzholo produktsii z podalshym eksportom do Nimechchyny. Polozhennia roboty shchodo vdoskonalennia skladovykh systemy menedzhmentu za rakhunok vprovadzhennia do vyrobnychoi prohramy novykh kultur, biznes-rozvytku medivnytstva ta optymizatsii yoho vyrobnychoi struktury oderzhaly praktychnu otsinku dlia diialnosti hospodarstva. Rezultaty okremykh doslidzhen vprovadzheni do roboty fermerskoho hospodarstva «NIKA» PAVLENKO O.O. Znamianskoho raionu Kirovohradskoi oblasti.
Udoskonalennia systemy menedzhmentu ahrarnoho pidpryiemstva
Keywords: менеджмент; management; нішеві культури; niche crops; бджоло продукція; honey growing; бізнес проектування; business plan; виробнича програма; production program; оптимізація; optimization